Tudomány

Eltűnhetnek a csillagok az égről

Húsz év múlva eltűnhetnek a csillagok az éjszakai égboltról: a szomorú jelenség alapvetően az egyre riasztóbb méreteket öltő fényszennyezésre, továbbá a LED-es izzók intenzív terjedésére vezethető vissza – olvasható a The Guardian cikkében.

Eltűnhetnek a csillagok az égről
képünk illusztráció
Fotó: AFP/Leemage/Wally Pacholka

Christopher Kyba német fizikus kutatása rávilágított, hogy a fényszennyezés miatt az éjszakai égbolt minden esztendőben 10 százalékkal (!) lett világosabb az azt megelőző évhez képest. Ez azt is jelenti, hogy egy nemzedék múlva az összes csillag láthatatlanná válik az éjszakai égbolton, leszámítva a legfényesebb égitesteket – írja a Femcafe.

Kyba elmondta: ha egy ma született gyermek 250 csillagot lát az égen, akkor 18 éves korára ez a szám 100-ra csökkenhet. Ugyanakkor léteznek olyan módszerek, melyekkel jelentékeny mértékben csökkenheti lehetne a fényszennyezést – tette hozzá a tudós.

Ilyen például a közvilágítás fényerejének korlátozása, de arról is gondoskodni kéne, hogy minden utcai lámpa kizárólag lefelé világítson, meleg, narancssárgás-vöröses fénnyel – írják.

Kapcsolódó írásaink