Történelem

Tipu szultán legendás kardja

A történelem legdrágább kardja

Az 1700-as évek indiai uralkodójának, Tipu szultánnak a kardja a történelem legdrágább kardjává vált, miután elképesztő 17,5 millió dollárért kelt el egy árverésen – írta az IFL Science

Tipu szultán legendás kardja
Tipu szultán legendás kardja
Fotó: Bonham's

A legendás Tipu szultán tulajdonában lévő szálkás kardot 1782 és 1799 közötti uralkodása alatt hálószobafegyverként használta. Figyelemreméltó mesterségbeli alkotás, amely a Wootz acélból készült szerkezetének köszönhetően keménységéről híres. keményebb, mint más akkori acélváltozatok. 

Az indiai történelem e korszakából származó kardok a pletykák szerint könnyedén átvágták a páncélt, így kitűntek a más korok kohászatából kikerül kardok közül. Az arany markolatot bonyolult jelölések borítják, és a pengén található feliratok „Az uralkodó kardjának” nevezik, többek között a halála után hozzáadott írások mellett. 

Miután Tipu Szultánt legyőzték a britek, a brit csapatok 1799-ben kihozták a hálószobájából, és David Baird vezérőrnagynak ajándékozták „a bátorságuk és magatartásuk jeléül, amelyet a támadás során tanúsított, és amelyben Tipu irányított. A szultánt megölték” – áll a Bonhams aukciósház sajtóközleményében . 

Nem ez volt Tipu Sultan egyetlen kardja, és nem is ezt használta a csatában – ezek még korábban is elvesztek, és azóta a brit múzeumokban őrzik. Ami azonban ezt a kardot olyan különlegessé teszi, az a markolatot díszítő művészet, amely figyelemre méltó utazássá teszi az időben, valamint a mesebeli uralkodóval ápolt szoros kapcsolat. 

Érdekes módon Tipu Sultan a rakétatüzérség úttörőjeként is ismert, miután lőporral megtöltött fémcsöveket használt nagy hatótávolságú tüzérségként a brit támadások ellen, ami feltűnően megelőzte korát. Nem voltak különösebben hasznosak vagy károsak, de a hangos zajok és az erős fényvillanások elegendők voltak ahhoz, hogy komolyan megijedjenek a Kelet-indiai Társaság erőitől, így volt hasznuk. 
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom