Tudomány

Az Apollo–10 űrhajósai furcsa zenét hallottak a Hold túlsó oldalán + VIDEÓ

A „zenéről” készült felvételeket több mint ötven éve nem adták ki

1969 májusában az Apollo–10 ruhapróbát rendezett az első emberi landoláshoz a Hold felszínén. A küldetés sikeres volt, a háromfős legénység több mint tíz órán keresztül keringett a Hold körül, majd elvált, majd újra csatlakozott egy holdraszálló modulhoz – írja a IFL Sciense.

Az Apollo–10 űrhajósai furcsa zenét hallottak a Hold túlsó oldalán + VIDEÓ
Fotó: NorthFoto

Amíg ott voltak fent, egyedül a Hold túlsó oldalán, az űrhajósok „fütyülő hangot” hallottak, amelyről az egyik szerint „az űr zenéjének hangzik”. A hangokat, amelyeket az Apollo–10 fedélzetén lévő kamerák rögzítettek, csaknem ötven évig nem hozták nyilvánosságra.

Az átiratok szerint az Apollo–10 űrhajósai Thomas Stafford, John Young és Eugene Cernan megvitatták a kísérteties hangot, amit hallottak:

Young: Te is hallottad ezt a sípoló hangot?

Cernan: Igen. Úgy hangzik, mint – tudod, világűrtípusú zene.

Young: Kíváncsi vagyok, mi az.

A NASA figyelmeztette az Apollo–11 legénységét, köztük Michael Collinst, aki egyedül repült a parancsnoki modullal, miközben Neil Armstrong és Buzz Aldrin a Hold felszínére tartott, hogy figyeljenek a hangokra.

A NASA ezek után figyelmeztette az Apollo–11 legénységét, köztük Michael Collinst, aki egyedül vezette a parancsnoki modult, míg Neil Armstrong és Buzz Aldrin a Hold felszínére tartott, hogy figyeljenek a hangokra. „Furcsa zaj hallatszik most a fülhallgatómban, hátborzongató fúj-fúj hang” – írta Collins Carrying the Fire: An Astronaut's Journeys című könyvében . „Ha nem figyelmeztettek volna rá, a pokolba ijesztett volna.”

A zaj azután kezdődött, hogy a Hold modul (LM) elvált a fő modultól, és akkor ért véget, amikor leszállt a Holdra. Szerencsére, mire Collins meghallotta a zajt – ami történetesen akkor történt, amikor a NASA egy órára nem érintkezett, ahogy az várható volt – már elmagyarázták.

„A rádiótechnikusoknak (nem pedig az UFO-rajongóknak) kész magyarázatuk volt rá” – írta Collins. „Ez interferencia volt az LM és a Command Module VHF rádiói között.”

A NASA megerősítette ezt a magyarázatot, amikor 2016-ban közzétették a videófelvételt.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink