Tudomány

Riadót fújnak: gyógyszereknek ellenálló baktériumokat hordanak szét a felhők

A kutatócsoport felhőkből vett mintát egy alvó vulkán csúcsán Közép-Franciaországban

Korunk egészségügyének nagy kihívása az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok megjelenése. Kiderült, hogy akár az ártalmatlannak tűnő felhőkön is utazhatnak ezek – írta meg a hvg.hu.

Riadót fújnak: gyógyszereknek ellenálló baktériumokat hordanak szét a felhők
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Francia és kanadai kutatók hívták fel a figyelmet egy egészségügyi problémára: vizsgálataikból kiderül, hogy a bolyhos kinézetű felhők antibiotikum-rezisztens kórokozókat szállíthatnak – írta meg a hvg.hu. A kutatók szerint ez az első olyan tanulmány, amelyik kimutatta, hogy a felhők más természetes környezethez hasonló koncentrációban tartalmazhatnak bakteriális eredetű antibiotikum-rezisztencia géneket.

A kutatócsoport felhőkből vett mintát egy alvó vulkán csúcsán Közép-Franciaországban. Két év alatt 12 felhőmintavételt végeztek nagy áramlási sebességű „vákuumokkal” 1465 méteres magasságban egy légköri kutatóállomásról. Az elemzésük kimutatta, hogy a felhőminták átlagosan 8000 baktériumot tartalmaztak egy milliliternyi felhővízben. A koncentrációk azonban változók, 330 és több mint 30 ezer baktérium között. Ezeknek a baktériumoknak 5-50 százaléka lehet élő és potenciálisan aktív. A tudósok képesek voltak megmérni a légköri légtömegekben hordozott 29 antibiotikum-rezisztens gén altípusának koncentrációját. A felhők átlagosan 20 800 kópiát tartalmaztak egy milliliter felhővízben az ilyen génekből.

„A szóban forgó baktériumok általában a növényzet vagy a talaj felszínén élnek. A szél vagy az emberi tevékenység aeroszolizálja őket, és néhányuk a légkörbe emelkedik, és részt vesz a felhők képződésében” – idézi a kutatókat az Interesting Engineering. Mint kiderült, mind az óceáni, mind a kontinentális felhőkben találhatók ilyen antibiotikum-rezisztens gének, de például a kontinentális felhőkben több az állati termelésből származó gén.

„Tanulmányunk azt mutatja, hogy a felhők fontos útvonalat jelentenek az antibiotikum-rezisztens gének rövid és hosszú hatótávolságon történő terjedésében” – írják a kutatók, A következő lépésben az emberi tevékenységből származó emissziós forrásokat szeretnék megtalálni, hogy korlátozni tudják ezeknek a géneknek a terjedését.

Jelenleg még nem teljesen világos, hogy az antibiotikum-rezisztens baktériumokat tartalmazó felhők globális egészségügyi problémát jelentenek-e. Mindenesetre az Egészségügyi Világszervezet már többször figyelmeztetett az ilyen baktériumok veszélyeire, miután ezek egyre nehezebben kezelhetők – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink