Tudomány

Még a Naprendszer is eltörpül a szörnyeteg fekete lyukak mellett, amelyek mérete ezen az animáción látszik csak igazán + VIDEÓ

A legnagyobbnak csak az árnyéka akkora, hogy fénysebességgel haladva is több napig tartana keresztüljutni rajta

A NASA Goddard Űrközpontjának legújabb vizualizációja az eddig ismert leghatalmasabb szupermasszív fekete lyukak egyes tagjait mutatja be, amelyek mérete akkor érzékelhető csak igazán, mikor más űrbeli objektumok közelségébe kerülnek, ha nem is a valóságban, de az animáció erejéig. A Föld a maga 6378 kilométeres egyenlítői sugarával és körülbelül 6-szor tíz a huszonegyediken tonnás tömegével apró porszemnek tűnik csak az óriások társaságában, amelyek közül tízet mutat be a Goddard – írja a rakéta.hu.

Még a Naprendszer is eltörpül a szörnyeteg fekete lyukak mellett, amelyek mérete ezen az animáción látszik csak igazán + VIDEÓ
Fotó: NorthFoto

Az első közülük a 1601+3113 jelű galaxis magjában megbúvó fekete lyuk, amely a legkisebb a videón szereplő fekete lyukak között, pedig mintegy százezer naptömegű, de ezt a tömegű anyagot egészen kis kiterjedésű helyre szorítja be a hatalmas nyomás: a NASA leírása szerint a fekete lyuk az árnyékával együtt is kisebb méretű, mint a Nap. A fekete lyuk árnyéka az a terület, amely körbeveszi az objektumot, és ahol a lyuk gravitációs ereje olyan erőteljes hatást gyakorol a környezetében található gázokra és más anyagokra, hogy maga felé vonzza és eltéríti őket eredeti útjukról, lényegében tér-idő torzulást eredményezve. Az árnyék az optikai nagyító hatásának köszönhetően nagyobbnak tűnik, és mérete akkora is lehet, hogy a fénysugárnak akár napokba telhet átjutni rajta. Ez a helyzet például az M87 galaxis közepén lévő szupermasszív fekete lyuk esetében, amely 5,4 milliárd naptömegével még csak nem is a legnagyobb a bemutatott fekete lyukak közül.

Objektum doboz

Az animáció végén látható TON 618 tömege már eléri a 66 milliárd naptömeget, és olyan messze található a Földtől, hogy a fénynek 10 milliárd évébe telik elérnie hozzánk. Ez a jelenleg ismert legnagyobb fekete lyuk, sugara több mint 1000 csillagászati egységnyi, vagyis közel negyvenszerese a Föld–Neptun távolságnak.

Kapcsolódó írásaink