Tudomány

Így kötődnek gazdájukhoz a polipok - Videó!

Képesek felismerni az embereket

Számos bizonyíték van rá, hogy a polipok felismerik az embereket. Tudatában vannak kik vagyunk. David Scheel, az Alaska Pacific Egyetem biológus professzornak és lányának kivételes kapcsolata van Heidivel a polippal. A polip még a televíziót is együtt nézi a családdal. A polipok, ha valakit nagyon kedvelnek erősen megragadják szívókorongjukkal. Szívókorongjukkal ízlelnek is – írja az Origo.

A portál szerint az állatok eszközöket használnak, komplex labirintusban navigálnak és rejtvényeket oldanak meg. Felismerik a személyzetet. Egy hosszabb távollét után meg is ölelik őket.

David Scheel otthonában tanulmányozta Heidi polipot, amiről dokumentumfilm is készült. A filmes stáb beköltözött Scheel otthonába, letáboroztak a pincében, hónapokig együtt laktak Scheel-lel Laurellel, a lányával. A polipokat magányos állatoknak hitték, de kiderült hogy bizonyos körülmények közt szociálisak – írják.

A tudósok úgy vélik, hogy Heidi a polip másként reagál a szobában lévő egyes emberekre és a látogatókra. Hihetelen, hogy egy óceáni állat az akváriumon keresztül felismeri az embereket – írják.

Mindemellett a tanulmány szerint a polipok egyedi személyiséggel is rendelkeznek.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink