Tudomány

Szinte önfenntartó a kínaiak űrállomása

A feltöltésről a regenerációra állt át a kínai űrtechnológia

A tavaly novemberben földkörüli pályára állított Sencsou–15 űrállomás létfenntartó rendszereiről is szó volt a Harbinban tartott űrtechnológiai konferencián – számolt be róla a CGTN.

Szinte önfenntartó a kínaiak űrállomása
Sencsou–15 űrállomás
Fotó: YouToube

A fejlesztések a kínai emberes űrhajók létfenntartó rendszerének alapvető átalakulását tükrözik, a feltöltésről a regenerációra – mondta Bian Qiang, a Kínai Űrhajózási Központ alá tartozó környezetszabályozási és létfenntartó mérnöki iroda igazgatója.

„Jelenleg mind a hat rendszer stabilan működik, az oxigénforrások 100 százalékát képesek vagyunk regenerálni, a vízforrások 95 százalékát pedig újrahasznosítjuk. Ez évente hat tonnával csökkenti a szükséges földi ellátmány mennyiségét” – tette hozzá.

Elmondta, hogy a környezetszabályozó és létfenntartó rendszerben alkalmazott technológia jelenleg a világ legjobbjai közé tartozik, de az űrruhák és az űrállomás felépítésében is jelentős fejlődéseket értek el.

A Sencsou–15 legénysége videón jelentkezett be a konferenciára. Fei Junlong parancsnok szerint a Sencsou–6 állomáshoz hasonlítva szembetűnő a fejlődés. Junlong korábban több mint 100 napig dolgozott az űrállomáson.

Kapcsolódó írásaink