Tudomány

Kialvatlanul vezetni pont olyan veszélyes, mint ittasan

Az ausztrál adatok szerint a balesetek 20 százalékát okozta fáradtság

Ausztráliában visszaszorították az ittas vezetést, a fáradtság okozta balesetek száma viszont nem változott – írja az index.hu.

Kialvatlanul vezetni pont olyan veszélyes, mint ittasan
Képünk illusztráció
Fotó: YUICHI YAMAZAKI / AFP

Megduplázza a baleset esélyét, ha a sofőr kevesebb mint öt órát aludt a vezetést megelőző 24 órában – állapítja meg ausztrál kutatók a Nature and Science of Sleep szaklapban megjelent cikke, melyet a Science Alert szúrt ki – írja az index.hu.

Az ausztrál adatok szerint a balesetek 20 százalékát okozta fáradtság. A kontinensen az elmúlt két évtizedben jelentős közérdekű kampányokkal és fokozott közúti ellenőrzésekkel sikerült visszaszorítani az ittas vezetésből származó balesetek számát, a fáradtság okozta balesetekét azonban nem.

A szakemberek 61 korábbi tanulmány adatait gyűjtötték és vetették össze, így jutottak arra, hogy a kialvatlan vezetés a 0,05 százalékos véralkoholszintnek megfeleltethető kockázattal jár.

A balesetveszély az alvással töltött órákkal egyenes arányban csökken. Egyes kutatások megállapításai szerint, aki a vezetést megelőző napban négynél kevesebb órát vagy egyáltalán nem aludt, annál tizenötszörös a baleset valószínűsége.

A kutatók ennek megfelelően megfontolásra javasolják, hogy törvényben tiltsák a kialvatlan vezetést. Elismerték ugyan, hogy nincs olyan szonda, amely közúti ellenőrzéskor kimutatja a fáradtságot, továbbá azt is, hogy az alkoholfogyasztással szemben nem egyéni döntésen múlik a kipihentség például esti műszakban dolgozók vagy újszülöttet nevelők esetében – olvasható az index.hu oldalán.

Példaként hozták ugyanakkor az amerikai New Jersey állam szabályozását, ahol jogilag beszámíthatatlanságot eredményező körülménynek tekintik, ha alvás hiányára derül fény egy autósnál.

Ausztráliában az ittas vezetés törvény által megszabott határértéke a 0,08 százalékos véralkohol-koncentráció.

Kapcsolódó írásaink