Tudomány

Hamarosan elérhető a rák elleni vakcina

Elképesztő fejlődés az orvostudományban

Több millió életet menthet meg egy sor új, úttörő jelentőségű vakcina, amely számos betegség, többek között a rák ellen is alkalmazható – közölték szakértők.

Hamarosan elérhető a rák elleni vakcina
Képünk illusztráció
Fotó: MTI/Rosta Tibor

Egy vezető gyógyszeripari cég szerint biztosak abban, hogy 2030-ra elkészülnek a rák, a szív- és érrendszeri, autoimmun és egyéb betegségek elleni oltások, számol be az eredményekről a The Guardian folyóirat. Az előrelépés a világhírű magyar tudós, Karikó Katalin kutatásainak is köszönhető – írta meg az Origo.

Azt írják, az ezekkel az oltásokkal kapcsolatos tanulmányok „rendkívül ígéretesek", és egyes kutatók szerint a covidoltás sikerének köszönhetően 15 évnyi előrelépést értek el 12–18 hónap alatt, így öt éven belül elkészülhetnek a vakcinák.

„Lesz olyan vakcinánk, amely rendkívül hatékony lesz, és sok százezer, ha nem millió életet fog megmenteni. Úgy gondolom, hogy személyre szabott rák elleni vakcinákat fogunk tudni kínálni az embereknek világszerte több különböző daganattípus ellen” mondta Dr. Paul Burton, a Moderna gyógyszergyártó vállalat vezető orvosigazgatója.

Kapcsolódó írásaink