Tudomány

Kinyomtattak egy sajttortát amerikai kutatók, akik szerint küszöbön a konyhaforradalom

A végeredmény hét összetevőből született meg

Több sikertelen próbálkozást követően a Columbia Egyetem mérnökei eredményesen ki tudtak nyomtatni egy hét összetevőből álló sajttortát, mely bár nem úgy néz ki, mint egy cukrászdai édesség, de állításuk szerint finom – írta meg a hvg.hu.

Kinyomtattak egy sajttortát amerikai kutatók, akik szerint küszöbön a konyhaforradalom
3D-nyomtatással készült sajttorta
Fotó: Columbia Engineering

A 3D-nyomtatás felhasználási területei igencsak szerteágazók, elsősorban az orvostudomány hasznosítja. Lehet például szöveteket nyomtatni a szervezeten belül, vagy éppen egy robotszívet, ami pont úgy néz ki – és úgy is működik –, mint egy igazi – írta meg a hvg.hu.

Persze, voltak már próbálkozások ételnyomtatással is, erre példa a Rutgers Egyetem kutatócsapata kifejlesztett, alacsony zsírtartalmú csokoládé, amit 3D-nyomtatóval lehet elkészíteni, a végeredmény pedig egy egészségesebb csokoládé.

Most egy ennél kicsivel bonyolultabb édességgel igyekeztek demonstrálni a 3D-nyomtatás képességeit a Columbia Egyetem mérnökei: egy sajttorta kinyomtatásával.

Az npj Science of Food folyóiratban közölt publikáció szerint a sikerhez vezető út azonban kissé rögös volt: az első próbálkozás során, bár egész jól indult a folyamat, a rétegezés során problémák támadtak, a végeredmény pedig egy ragadós kupac lett.

A szakemberek azonban nem adták fel, és a kezdeti kudarcok után sikerült kinyomtatniuk egy sajttortát, ami már hasonlít a süteményhez – vagy egy szokatlan formájú gesztenyepüréhez.

A végeredmény hét összetevőből született meg: keksz, mogyoróvaj, eperlekvár, Nutella, banánpüré, de került rá cseresznyeöntet és cukormáz is. A sajttortát 30 perc alatt nyomtatta ki az eszköz, a végeredmény ízéről pedig úgy nyilatkoztak, hogy olyan volt, amit még sosem ízleltek. Viccesen meg is jegyezték, hogy nem Michelin-csillagos séfek, bár összességében ízlett nekik a sütemény.

A nyomtató egy kék lézerrel is rendelkezik, ami szükség esetén meg is tudja sütni az édességet.

Jonathan Blutinger, a New York-i Columbia Creative Machines Lab mérnöke kiemelte: a nyomtató sokkal többre is képes lehet, például ki tud nyomtatni csirkét, sertést, marhát, sajtot és zöldségeket is – bármit, ami tésztává, folyadékká vagy porrá alakítható.

Objektum doboz

A szakember hozzáfűzte, a megoldás hamarosan a konyhákban is megjelenhet, ahol rendkívül hasznos lehet, egy eszközben ötvözhetnek több folyamatot is, egészen a sütésig. Ráadásul ezzel az emberek a kalória- és tápanyagtartalmat is egyszerűbben nyomon követhetik – részletezi a The Guardian.

Bár érdekes, minden valószínűség szerint még sokat kell várni arra, hogy a konyhai tűzhelyünket 3D-nyomtatóra cseréljük – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink