Tudomány

Kulcsfontosságú, a koronavírus eredetéről szóló információk láttak napvilágot

A WHO sem fejezi be a nyomozást a vírus eredete kapcsán

Amikor elkezdődött a koronavírus-járvány, kínai tudósok feltöltöttek adatokat egy adatbázisba, mely nagyon rövid ideig volt elérhető, ám most nyilvánosságra kerültek ezek az adatok, melyek segítséget nyújthatnak a vírus eredetének megtalálásában – írja a liner.hu.

Kulcsfontosságú, a koronavírus eredetéről szóló információk láttak napvilágot
Fotó: NorthFoto

A CNA jelentése szerint kutatók jelentették be, hogy a koronavírus-járvány kezdeti napjaiból származó adatok, melyeket a kínai tudósok feltöltöttek egy adatbázisba – ami csak nagyon rövid ideig volt elérhető –, kulcsfontosságú információkkal szolgál a koronavírus eredetéről.

A vírust először a kínai Vuhanban azonosították 2019 decemberében, és sokan azonnal a vuhani piacra gyanakodtak, mint a vírus forrása: aztán a koronavírus az egész világon elterjedt és mintegy 7 millió ember halálát okozta.

A tudósok hétfőn tették közzé a kínai tudósok adatainak értelmezésén alapuló jelentésüket, miután a múlt hét folyamán újra fellángolt a koronavírus eredetével kapcsolatos vita, melynek nyomán az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is felszólította Kínát, hogy adjon ki több információt.

A kínai CDC adatai azonban már nem elérhetőek a madárinfluenza-adatok megosztására irányuló globális kezdeményezés (GISAID) adatbázisában, ahol a tudósok még korábban megtalálták azokat. Az adatokat vizsgáló tudósok közlése szerint azok a SARS-CoV–2 vírus új szekvenciáit és további genomikai adatokat tartalmaztak a 2020-ban, a vuhani piacról vett minták alapján.

A szekvenciák pedig azt mutatták, hogy a piacon olyan állatok is jelen voltak, melyek fogékonyak a fertőzésre, például mosómedvék, amelyek a feltételezések szerint megfertőződhettek. A tudósok szerint ily módon kerülhetett át az emberre a vírus. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez a megállapítás nem számít perdöntőnek, és a WHO sem fejezi be a nyomozást a vírus eredete kapcsán.

Kapcsolódó írásaink