Történelem

Latrinabaleset okozta a förtelmes középkori tragédiát

III. Lajos egyike volt azon szerencséseknek, akik túlélték a tragikus balesetet

Véres harcok, ádáz küzdelmek megannyi ember életét oltották ki a történelem során, azonban akad egy eset, amelynél visszataszítóbbat csak nehezen lehetne találni – írta meg a Blikk.

Latrinabaleset okozta a förtelmes középkori tragédiát
Erfurt, Szent Péter-templom
Fotó: NorthFoto

1184-ben körülbelül hatvan német nemes belefulladt egy pöcegödörbe Erfurtban, a szerencsétlen balesetben majdnem a későbbi német–római császár, VI. Henrik is életét vesztette – írta meg a Blikk.

Az incidens idején 18 éves VI. Henrik a városba egy elmérgesedett konfliktus miatt érkezett, ami még az apja idejében tört ki. A háttérben a krónikák szerint egy földvita állhatott, amelyben III. Lajos türingiai tartománygróf is érintett volt. Noha az ehhez hasonló esetekre volt példa bőven, VI. Henrik mégis úgy gondolta, hogy muszáj lesz közbeavatkoznia. Hogy rendezze a vitás kérdést, gyűlést hívott össze a Német–római Császárság nemeseinek részvételével. A mai napig nincs egyetértés abban, hogy hol gyűlhettek össze, egyes feljegyzések szerint az erfurti Szent Péter-templom adhatott helyet az találkozónak.

A nemesek nagy része már 1184. július 25-én megérkezett a városba, másnap pedig kezdetét is vette az esemény. A nagy érdeklődés miatt azonban ennek hamar vége is lett, ugyanis a padló beszakadt a kíváncsiskodók alatt. A gyűlést az emeleten tartották, azonban szerencsétlen módon a zuhanó emberek a földszint padlóját is beszakították, így éppen a pöcegödörbe estek bele. A feljegyzések szerint többen már az esés következtében életüket vesztették, sokan azonban az emberi ürülékbe fulladtak bele, vagy a lehulló törmelék nyomta őket agyon. A tragédiában legalább hatvanan meghaltak, de egyes beszámolók szerint akár száz emberrel is végezhetett a bűzös latrina.

III. Lajos egyike volt azon szerencséseknek, akik túlélték a tragikus balesetet, a király és az érsek pedig le sem zuhant, mert a terem egyik távolabbi, kőpadlós fülkéjébe vonultak beszélgetni. Az urak a közeli ablak rácsaiba kapaszkodtak, mire létrákkal sikerült kimenteni őket. A borzasztó eset érhető módon háttérbe szorította a problémát, ami miatt eredetileg összegyűltek, így a földvitát ez a tragikus eset oldotta meg – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink