Tudomány

Pisai ferde torony méretű aszteroida csapódhat a Földbe

A becsapódási zóna az Indiai-óceántól kelet felé egészen Egyesült Államok keleti partvidékéig terjedhet

A NASA felfedezett egy aszteroidát, a 2023 DW névre keresztelt objektum akkora, mint a pisai ferde torony – írta meg a hirado.hu.

Pisai ferde torony méretű aszteroida csapódhat a Földbe
Képünk illusztráció
Fotó: Northfoto

Az aszteroida 2046. február 14-én a Földbe csapódhat – a hirado.hu szerint.

A NASA közölte, hogy a becsapódás esélye kicsi, egy az 560-hoz, de amennyiben ez mégis megtörténik, úgy magyar idő szerint 22:44-kor csapódik a Földbe. Az előzetes vizsgálat szerint a becsapódási zóna az Indiai-óceántól kelet felé egészen Egyesült Államok keleti partvidékéig terjedhet, de pontosabb helyet még nem tudni.

Az ötven méter átmérőjű aszteroidát február 28-án fedezte fel az űrügynökség, azóta figyelemmel kíséri az útját.

Objektum doboz

„Új objektumok felfedezésekor többheti adatra van szükség ahhoz, hogy csökkentsük a bizonytalanságot, és pontosabban meghatározzuk a pályáját a következő évekre” – írta a NASA.

A 2023 DW pillanatnyilag a NASA kockázati listájának élén áll, az objektumot azonban a Torino-skálán jelenleg 1-es értékkel jelölték meg, ami azt jelenti, hogy egyelőre nincs ok aggodalomra.

A skála nulla és tíz közötti értékeket használ. Nulla esetén az esély, hogy összeütközik a Földdel elhanyagolhatóan alacsony, azaz nem jelent gyakorlati ütközési veszélyt, vagy pedig túlságosan kis méretű ahhoz, hogy képes legyen áthatolni a Föld légkörén. Tízes érték esetén az ütközés bizonyosan bekövetkezik, és a becsapódó objektum elég nagy ahhoz, hogy globális katasztrófát okozzon – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink