Tudomány

Mutatunk húsz szakmát, amit veszélyeztet a mesterséges intelligencia

A munkaerőpiac átrendeződése több szakmára és azok dolgozóira is hatással lehet

A mesterséges intelligencia térhódítása a gazdasági növekedés fellendülésével kecsegtet, ugyanakkor a munkaerőpiac átrendezésével több szakmára és azok dolgozóira is hatással lehet. A ChatGPT és ezáltal a nyelvi modell előretörése az elmúlt alig fél évben rendesen átrendezte az erőviszonyokat. Egy friss tanulmány szerint a közeljövőben húsz foglalkozás lehet különösen veszélyben.

Mutatunk húsz szakmát, amit veszélyeztet a mesterséges intelligencia
Képünk illusztráció
Fotó: Northfoto

„Elveszik a munkát!” – a mesterséges intelligencia fejlődésével vissza-visszatérő kétségbeesett felkiáltások a ChatGPT tavaly év végi elindításával ismét felerősödtek. Nem csoda, hiszen az OpenAI mesterséges intelligenciakutató laboratórium által kifejlesztett chatbot olyan, kísértetiesen emberi jellegű szakmai feladatok elvégzésére is alkalmasnak tűnik, mint az e-mailek és önéletrajzok írása, a verselés vagy a reklámszövegek megszerkesztése.

A Princeton Egyetem kutatócsoportja legfrissebb tanulmányában a mesterséges intelligenciával kapcsolatos foglalkozási kitettséget vizsgálta. Ehhez tíz MI-vel működő alkalmazást – például a nyelvi modellt – kapcsolt 52 emberi képességhez annak megértésére, van-e köztük szoros összefüggés.

Az eredmények azt mutatták, hogy a technológia fejlődésével a szakmák kitettsége az MI-nek merőben megváltozott a nyelvi modellezésnek köszönhetően. Míg korábban a matematikusok, közgazdászok és pénzügyi elemzők kerültek a lista első felébe, most a telemarketingesek, a tanárok, az iskolapszichológusok és a bírók munkája forog a legnagyobb veszélyben.

„A mesterséges intelligencia hatása a munkahelyekre valószínűleg sokrétű lesz. Egyes esetekben a mesterséges intelligencia helyettesítheti a korábban ember által végzett munkát, más esetekben pedig kiegészítheti az ember által végzett munkát” – olvasható a hétfőn közzétett tanulmányban.

Hozzátették: a mesterséges intelligencia képességeinek folyamatos fejlődésére jó példa a nyelvi modellezésének közelmúltbeli előrelépése, ami a ChatGPT-nél figyelhető meg a leginkább.

A 20 legveszélyeztetettebb állás:

 1. Telemarketinges
 2. Angolnyelv- és -irodalom-tanár (felsőoktatási képzés)
 3. Idegennyelv- és -irodalom-tanár (felsőoktatási képzés)
 4. Történelemtanár (felsőoktatási képzés)
 5. Jogtanár (felsőoktatási képzés)
 6. Filozófia- és vallástanár (felsőoktatási képzés)
 7. Szociológiatanár (felsőoktatási képzés)
 8. Politológiatanár (felsőoktatási képzés)
 9. Büntetőjogi és bűnügyi tanár (felsőoktatási képzés)
 10. Szociológus
 11. Szociális munkát oktató tanár (felsőoktatási képzés)
 12. Pszichológiatanár (felsőoktatási képzés)
 13. Kommunikációtanár (felsőoktatási képzés)
 14. Politológus
 15. Területi, etnikai és kulturális tanulmányok tanárai
 16. Választottbírók, mediátorok, közvetítők
 17. Bírók, magisztrátusok
 18. Földrajztanár (felsőoktatási képzés)
 19. Könyvtártudományi tanár (felsőoktatási képzés)
 20. Klinikai, tanácsadó és iskolai pszichológusok

Kapcsolódó írásaink