Tudomány

15 percen át repült az eddigi legnagyobb hidrogénmeghajtású utasszállító repülőgép

A géppel nagyjából 1 kilométeres magasságban cirkált a pilóta

Az amerikai Universal Hydrogen nevű cég egy 40 üléses Dash-8 típusú repülőgépet alakított át úgy, hogy üzemanyagcellás repülőgépként is képes legyen a magasban szárnyalni - írta meg a hvg.hu.

15 percen át repült az eddigi legnagyobb hidrogénmeghajtású utasszállító repülőgép
Képünk illusztráció
Fotó: AFP

A globális felmelegedés visszaszorításához elengedhetetlen a légi közlekedés kizöldítése - írta meg a hvg.hu. Ennek egyik igen ígéretes alternatívája lehet a hidrogén, függetlenül attól, hogy az üzemanyagcellás villanymotorról, vagy az azt közvetlenül elégető hajtóművekről van szó.

Előbbi fejlesztésén dolgozik az amerikai Universal Hydrogen nevű cég is, ami most egy új rekorddal rukkolt elő. A vállalat egy 15 perces tesztrepülést hajtott végre sikeresen egy Dash-8 típusú, 40 üléses ingázó repülőgéppel. Az ilyen gépeket általában rövid, belföldi utazáshoz szokták igénybe venni.

A repülőgép bal oldalára a magniX által gyártott villanymotort szerelték fel, míg a jobb szárny alatt a Pratt & Whitney hagyományos légcsavaros hajtóművét. A cég a teszt során ezzel biztosította a repülés biztonságát. A hajtóműveket „zöld” hidrogénnel látta el. Ehhez egy olyan modult építettek, ami akár 100 órán keresztül is képes folyékony állapotban tárolni az egyébként igen illékony hidrogént.

Objektum doboz

A géppel nagyjából 1 kilométeres magasságban cirkált a pilóta. A gépet vezető Alex Kroll, az amerikai légierő korábbi tesztpilótája szerint bár a két különböző hajtómű miatt nem volt teljesen egyensúlyban a gép, a szakember szerint gyönyörűen repült, az elektromotor pedig jóval csendesebb volt, mint a hagyományos társa.

Az év elején egyébként a brit ZeroAvia is hasonló sikert ért el. A cég egy Dornier 228 típusú repülőgépbe épített be két üzemanyagcellát, valamint néhány lítium-ion akkumulátort, hogy az biztosítsa a repüléshez szükséges energiát. A repülés 10 percen át tartott, de az a gép csak 19 üléses volt - olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink