Tudomány

Hétmillió dolláros Super Bowl-reklámban támadták be a Teslát + VIDEÓ

A Tesla Teljes Önvezetés elnevezésű, vezetéstámogató rendszere nem biztonságos

Dan O’Dowd korábban még a kaliforniai szenátusi választáson is elindult, csak hogy betiltathassa a Tesla Full Self-Driving nevű vezetéssegítő rendszerét, most pedig 2,5 milliárd forintnak megfelelő összeget költött rá, hogy az üzenetét eljuttassa az emberekhez – írja a rakéta.hu.

Hétmillió dolláros Super Bowl-reklámban támadták be a Teslát + VIDEÓ
A Tesla Teljes Önvezetés elnevezésű, vezetéstámogató rendszere nem biztonságos
Fotó: YouToube

És hogy mi az üzenet? A Tesla Teljes Önvezetés elnevezésű, de valójában csak kettes szintű vezetéstámogató rendszere nem biztonságos. Ezt a szóban forgó reklámban azzal illusztrálták, hogy a Tesla útjába gyerekeket modellező bábukat valamint babakocsikat állítottak, amelyeket az autó kivétel nélkül el is gázolt.

A reklám azzal vádolja Elon Musk cégét, hogy az FSD elnevezésével szándékosan megtévesztik a közvéleményt, emellett felszólítja az NHTSA-t, vagyis az amerikai közlekedési hatóságot, hogy tiltsák be a szerintük veszélyes vezetéssegítő rendszert.

Egy ilyen reklám alapján azt természetesen nem lehet megállapítani, hogy a film készítői etikusan jártak-e el, azaz hogy az autókban valóban be volt-e kapcsolva a kifogásolt vezetéssegítő rendszer. Ahogy korábban már jeleztük, O’Dowd motivációját korábban már többen is kétségbe vonták, hiszen a milliárdos egy olyan szoftvercég egyik alapítója, ami többek között vezetéssegítő rendszereket is fejleszt, ezáltal pedig közvetlen konkurense a Teslának. Az tény, hogy az FSD bevezetése óta számtalan olyan videó került fel a netre, ami bizonyítja, hogy a rendszer sokszor megbízhatatlanul viselkedik, ugyanakkor olyan videóból is jó néhányat láttunk már, amelyek azt támasztják alá, hogy az autó valóban képes megállni, ha gyerek (vagy egy gyerekméretű kenguru) kerül az útjába.

Objektum doboz

Az biztos, hogy O’Dowd személyében Elon Musk egy meglehetősen szívós ellenfélre talált, hiszen az üzletember többször bizonyította, hogy ha a Tesláról van szó, akkor semmi sem túl drága neki. A mostani reklámra például minden valószínűség szerint hétmillió dollárt, azaz több mint 2,5 milliárd forintot költött, hiszen a Fox ennyire árazott be félpercnyi reklámidőt a Super Bowl alatt. O’Dowd tavaly ősszel még a kaliforniai szenátusi székért is elindult csak azért, hogy betiltathassa az FSD-t, igaz, ez a terve végül gyorsan kútba esett, hiszen az előválasztáson csupán a szavazatok 2,8 százalékát szerezte meg annak ellenére, hogy a hírek szerint már akkor is mintegy 650 ezer dollárt ölt bele a reklámkampányba.

Kapcsolódó írásaink