Tudomány

Halálos orvosság: tudtukon kívül morfiumot itattak az anyák a gyerekeikkel a 19. században

Az összetevők listájára a morfium mellé befért még az alkohol, a kálium-bromid, az ánizsolaj és a cukor is

Mentségükre szóljon, fogalmuk sem volt, hogy halálos kockázattal járó gyógyszert itatnak gyermekeikkel – erről elfelejtette őket tájékoztatni a gyártó – írja dívány.hu.

„Pihenését zavarja, hogy fogzó gyermeke szenved a fájdalomtól? Máris induljon a patikába, és vegyen egy üveggel Mrs. Winslow nyugtató szirupjából! Azonnal enyhíteni fogja szegény szenvedő fájdalmait. Tökéletesen ártalmatlan, íze kellemes, csendes alvást garantál a fájdalom megszüntetésével, a kis kerub kipihenten ébred majd fel” – kezdődött a szirup reklámszövege. Az biztos, hogy a morfiumtartalmú szer azonnali enyhülést jelentett, de hogy teljesen ártalmatlan lenne, az bizony vaskos hazugság volt.

Az összetevők listájára a morfium mellé befért még az alkohol, a kálium-bromid, az ánizsolaj és a cukor is. Az utóbbi 56,5 százalékban adta az üvegcsék tartalmát.

A szert a fogzás mellett számos egyéb állapotra ajánlották a kétségbeesett szülőknek a 19. században: úgy hitték, tisztítja a fogakat, frissíti a leheletet és a szorulást is megoldja. A szirup ráadásul recept nélkül volt kapható, az üvegcsén pedig nem tüntették fel az összetevőket sem – mivel engedélyt kapott a készítmény, erre nem is volt köteles a gyártó.

A morfium kis mennyiségben is halálos lehet

A szirup tényleg azonnal megszüntette a fájdalmat, de a morfium azon túl, hogy igencsak addiktív, kisgyermekek számára már kis mennyiségben is halálos lehet. A függőséget okozó fájdalomcsillapítót ópiumból állítják elő. Egy Friedrich Sertürner nevű német tudós fedezte fel, amikor 1805-ben izolálta azt a nyers ópium nedvéből.

Több mint egy évtizeddel később a Merck lett az első gyógyszeripari vállalat, amely kereskedelmi forgalomba hozta a gyógyszert, de más vállalatok és magánvállalkozók is használták a morfiumot a szabadalmaztatott gyógyszereikben, aminek eredményeként 1870-re széles körben használták az Egyesült Államokban.

Sok csecsemő halála is a szirup miatt történt. Voltak ugyanakkor olyan csecsemők és kisdedek, aki egyetlen adagnyi Mrs. Winslow szirup hatására nem ébredtek fel soha többé: ez természetesen nagy vihart kavart Amerikában. A mérgezések, valamint a szennyezett élelmiszerek és gyógyszerek okozta közfelháborodás miatt a kongresszus 1906-ban elfogadta a tiszta élelmiszerekről és gyógyszerekről szóló törvényt.

A törvény előírta bizonyos összetevők, köztük az ópiátok, a kokain és a kannabisz feltüntetését a termékek címkéin. Röviddel ezután az Amerikai Orvosi Kamara a Mrs. Winslow szirupot találta bűnösnek számos kisgyermek haláláért, melyet az összetevők veszélyes kombinációjának tudtak be. A termék – immár morfium nélkül – azonban egészen az 1930-as évekig a fogyasztók polcain maradt. Azért a fogzás enyhítésére mi inkább azt ajánljuk, hogy hűtött rágókát próbálj adni gyermekednek.

Kapcsolódó írásaink