Tudomány

Döbbenetes, de ötven szóból álló szókinccsel társalognak a gombák

A gombák beszélgetnek, és egészen bő a szókincsük

Két gomba beszélget – ez úgy hangzik, mintha valamilyen vicc kezdete lenne, valójában viszont egy igaz állításról van szó. Tudósok ugyanis azt találták, hogy a gombák képesek egymással kommunikálni, ráadásul egészen bő, ötven szóból álló szókinccsel rendelkeznek – írja a femina.hu.

Ezek az élőlények természetesen nem valós szavakkal kommunikálnak, hanem elektromos impulzusok segítségével. Kommunikációjuk nem folyamatos, csak akkor „szólalnak meg”, amikor táplálékforrásokkal vagy potenciális veszélyekkel találkoznak.

A Royal Society Open Science folyóiratban megjelent tanulmányt Andrew Adamatzky, a Nyugat-Angliai Egyetem professzora vezette. A tanulmány négy gombafajra összpontosított. Adamatzky szerint bizonyos helyzetekben a gombák által kibocsátott elektromos jelek megnövekednek.

A kommunikáció folyamata igazán izgalmas. Jellemzően több gomba nő ki ugyanabból a micéliumból. A micélium egy, az emberi test neuronjait idéző, gyökérszerű filamentumhálózat. Az egyik gomba által kibocsátott elektromos impulzus a micéliumon keresztül eljut más, ugyanabból a hálózatból kinövő gombákhoz.

Hogy tesztelje feltételezését, miszerint a gombák azonosítható nyelvet használnak, Adamatzky négy fajt vizsgált meg: az enokit, a hasított kopoltyúgombát, a szellemgombát és a hernyógombát. Apró elektródákat helyezett abba a felületbe, ahol az egyes gombák növekedtek, hogy elemezze elektromos teljesítményüket. A hasított kopoltyúgomba hozta a leginkább figyelemreméltó eredményeket.

A hasított kopoltyúgomba a fák korhasztása révén marad életben. Adamatzky módosulást látott a gomba elektromos jeleiben, amikor a micéliumot alkotó hifaszálak idegen fadarabokkal kerültek érintkezésbe. Ez arra utalt, hogy a gomba értesíthette a hálózatában lévő többi gombát a táplálékforrás felmerüléséről. A kutató mindenesetre leszögezte, hogy ez még egyáltalán nem jelenti azt, hogy a gombák kommunikációja hasonlítana az emberire.

Amikor Adamatzky rájött, hogy az elektromos kimeneti tüskék gyakran meghatározott csoportokban jelentkeznek, elkezdte matematikailag megkülönböztetni őket. Ekkor azt fedezte fel, hogy a vizsgált gombák akár ötven szóból álló szókincset is használnak, sőt szóhosszuk feltűnően hasonlít az ember nyelvéhez, kifejezetten az angolra hajaz, igaz, a „gombaszavak” átlagos hossza 5,97 betű, míg az angol szavak átlagosan 4,8 betűből állnak.

Adamatzky ugyan meg van győződve arról, hogy amit tapasztalt, az nem véletlen, ám ragaszkodik ahhoz is, hogy a témában még további kutatásokat kell végezni. Van egy másik lehetőség is – hogy nem mondanak semmit – jegyezte meg szerényen Adamatzky.

Kapcsolódó írásaink