Tudomány

Megsemmisülhetett egy orosz kémműhold

A szakemberek azt gyanítják, hogy egy új, különleges képességű szatellitet fejlesztett ki Moszkva

Egy titokzatos orosz műhold a múlt hónap elején darabjaira esett; a Kosmos 2499 űrszonda január 3-án sérült meg, de az esetet csak most jelentette be az Egyesült Államok Űrhaderejének 18. űrvédelmi osztaga, amely ember alkotta tárgyak nyomon követésével foglalkozik – olvasható a space.com-on.

Megsemmisülhetett egy orosz kémműhold
Képünk illusztráció
Fotó: mh

A maradványok 726 mérföld (1169 kilométer) magasságban keringenek a Föld felett, olyan magasan, hogy valószínűleg egy évszázadba vagy még többe fog telni a légkörbe érnek és elégnek.

A Kosmos 2499 egy kisméretű űreszköz. 2014 májusában állt Föld körüli pályára. Egy orosz Briz-M rakéta orrában három katonai kommunikációs műholddal együtt lőtték fel, de a Kosmos 2499 nem szerepelt az indítási jegyzékben. Az amerikaiak ezért eredetileg Object E néven vették lajstromba. Eredetileg űrszemétnek hitték, de aztán mozogni kezdett, a pályája alapján azt feltételezik, hogy egy újfajta kémműhold, amelyet arra fejlesztettek ki, hogy más szatelliteket kövessen, de akár a kikapcsolásukra is képes lehet.

A cikkben felidézik, hogy a Rosszkozmosz korábbi vezetője, Oleg Osztyapenko egyszer egy interjúban utalt rá, hogy a tudományos akadémiával közösen valóban dolgoznak egy ilyen eszköz kifejlesztésén, de azt kizárólag békés célokra akarják használni.

Kapcsolódó írásaink