Történelem

Közelebb kerültek az eltűnt skót város rejtélyének megoldásához

Stuarts Town a Carolina Company vállalkozás kezdeményezése volt

A régészek egy lépéssel közelebb kerültek Stuarts Town, az Egyesült Államokban, a dél-karolinai Port Royal városában található, eltűnt 17. századi skót település rejtélyének megoldásához – írja az origo.hu

Közelebb kerültek az eltűnt skót város rejtélyének megoldásához
A skótok arra vállalkoztak, hogy kolóniát építsenek Dél-Karolinában a 17. század végén, rövid életű volt
Fotó: Creative Commons

Stuarts Town a Carolina Company vállalkozás kezdeményezése volt, amelyet azért alapítottak a 17. században, hogy biztosítsák az angol kereskedelmi korlátozások alól mentesülő amerikai gyarmatokat, és hogy fellendítsék Skócia nehéz helyzetben lévő gazdaságát.

A település a II. Károly angol király által bevezetett új, korlátozó liturgia miatt Skóciában vallási üldöztetésnek kitett presbiteriánusok számára is menedékül szolgált. Egy 1682-es dél-karolinai felderítő út során Port Royalban választották ki azt a helyet, ahol 1684-ben letelepedtek, de így az angol Charlestown-kolónia és az észak-floridai spanyol gyarmatosítók közé szorultak.

A spanyol kalózok 1686-ban megtámadták őket, és a város teljes állatállományát elpusztították, miközben valamennyi épületet porig égették.

Mivel Stuarts Townt elhagyták, a Carolina Company már nem tudott új bevételeket szerezni a befektetőktől, amivel az Újvilágban tett kezdeményezésüknek befellegzett.

Stuarts Town pontos helye azóta eltűnt. Az általánosan elfogadott elmélet a Spanish Point területére mutatott, arra a földdarabra, amely a Beaufort folyóba nyúlik, körülbelül 3 mérföldre északra a Port Royal Soundtól, írja a HeritageDaily online tudományos portál.

A Dél-Karolinai Egyetem (USC) régészei azonban úgy vélik, hogy a város északabbra, a mai Beaufort belvárosának helyén található.

Ezt az elméletet részben egy 18. századi földbirtoklási okiratra alapozzák, amelyet a kutatók szerint eddig félreértelmeztek. A szakemberek szerint a dokumentum inkább Beaufortra utal.

Az USC kutatócsoportja összesen tizenegy beauforti ingatlanon végzett ásatásokat, amelyek során 17. századi kerámiadarabokra bukkantak. És bár építményeket még nem azonosítottak itt, a kerámiák alapján a csapat egy lépéssel közelebb került Stuarts Town megtalálásához, különösen ha figyelembe vesszük, hogy Spanish Pointban nem találtak hasonló bizonyítékokat.

Kapcsolódó írásaink