Történelem

Már a 15. században is voltak robotok + VIDEÓ

Nem csak robotlovag, de robotoroszlán is létezett

A digitális kultúra és az oktatás egyre hangsúlyosabb részét képezi a robotika, Nemzetközi szinten egyre több ilyen szerkezet áll munkába. Ezeket már nemcsak ipari környezetben, hanem kereskedelemben, vendéglátóiparban, bankszektorban is be lehet vetni.

Már a 15. században is voltak robotok + VIDEÓ
Leonardo da Vinci elméjének számos olyan ötlete volt, mely csigák, súlyok és fogaskerekek használatát alkalmazta
Fotó: Wikipedia

Mint, ahogy az ismeretes Leonardo di ser Piero da Vinci itáliai polihisztor volt. Többek között festő, tudós, matematikus, hadmérnök, feltaláló, anatómus, szobrász, építész, zeneszerző, költő és író volt egy személyben.

Zseniális, innovatív, mérnöki elméjének számos olyan ötlete volt, amely csigák, súlyok és fogaskerekek használatát alkalmazta. Ez a három alkotóelem döntő szerepet játszott számos automatizált találmányában – többek között az óra, a légkondicionáló berendezés és a hidraulikus motorfűrész változataiban.

A Leonardo da Vinci Inventions beszámolójából kiderült, hogy da Vinci ezeket a mechanizmusokat beépítette az önjáró kocsi találmányába is, amelyet sokan a legelső robotnak tartanak. De da Vinci az alkatrészeket egy másik robot – a robotlovag – megalkotásához is felhasználta. Bár da Vinci robotlovagjának teljes rajzát soha nem sikerült előkeríteni, a lovag különböző aspektusait részletező töredékeiről azonban találtak elszórtan a jegyzetfüzeteiben.

A robotlovagot egy milánói felvonuláshoz tervezték (amelynek felügyeletével a herceg Leonardót bízta meg), és egy fogaskerekekkel és kerekekkel teli lovagruhából állt, amely egy bonyolult csiga- és kábelrendszerhez volt csatlakoztatva. E mechanizmusok révén da Vinci robotlovagja önálló mozgásra volt képes – leült, felállt, mozgatta a fejét és még a sisakrostélyát is fel tudta emelni.

Da Vinci robotlovagja önálló mozgásra is képes volt.
Da Vinci robotlovagja önálló mozgásra is képes volt.
Fotó: Wikipedia


Több különböző da Vinci-rajzot tervrajzként használva Mark Rosheim robotikus 2002-ben megépítette a robotlovag prototípusát, amely képes volt járni és integetni. Rosheim megjegyezte, hogy da Vinci úgy tervezte a robotlovagot, hogy könnyen megépíthető legyen, egyetlen felesleges alkatrész nélkül. Rosheim da Vinci terveit a NASA számára kifejlesztett robotok ihletésére is felhasználta.

A zseninek nem a robotlovag volt az egyetlen vagy legkülönösebb találmánya. Készített még robotoroszlánt is, ami szintén működőképes volt. Ezt életre is keltette az olasz Renato Boaretto, dizájner, aki életnagyságú robotokat készít régi tervek alapján.

Mint egy régi, felhúzható játékot, a bemutató napján egy hozzá készült kulcs segítségével indította útjára a robotoroszlánt.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink