Tudomány

Szimuláció mutatta meg, hová érdemes elbújni, hogy túléljünk egy atomrobbanást

A fejlett számítógépes modell azt is figyelembe vette, hogy hol vannak az ablakok, hol van folyosó, illetve hogy milyen formája van a szobának

Számítógépes szimuláció segítségével modellezték a szakemberek, hogy egy ház melyik részében lenne a legnagyobb esély a túlélésre egy atomrobbanás esetén, és mi az a hely, ahol nem érdemes menedéket keresni - írta meg a hvg.hu.

Szimuláció mutatta meg, hová érdemes elbújni, hogy túléljünk egy atomrobbanást
A Castle Romeo nukleáris kísérlete a Bikini Atollon. Ez volt az első uszályon végrehajtott nukleáris kísérlet. Az uszály a Bravo-vár kráterében volt.
Fotó: Wikipedia

Ha túlságosan közel tartózkodunk a robbanáshoz, akkor az esélyünk gyakorlatilag nulla a túlélésre, ám attól távolodva egyre jobbak a kilátásaink. A kutatók szimulációkon keresztül nézték meg, mikor hova érdemes bújni egy épületen belül, az erről szóló tanulmányt pedig a Physics of Fluids hasábjain tették közzé - írta meg a hvg.hu.

A fejlett számítógépes modell azt is figyelembe vette, hogy hol vannak az ablakok, hol van folyosó, illetve hogy milyen formája van a szobának.

Kiemelték, az eredmények alapján a szilárd, betontömb-típusú épületek lehetnek elég erősek ahhoz, hogy kibírják a robbanást, ugyanakkor ebben tartózkodni nem feltétlenül biztonságos. Már csak azért sem, mert a belső, szűk terek erősíthetik a lökéshullámot.

A szimulációk alapján ahová egyáltalán nem érdemes rejtőzni, az az ablakok, ajtók elé és a folyosó. A számítások alapján még akkor is nagyobb esélyünk van túlélni a lökéshullámot, ha a robbanáshoz közelebbi szobába, annak is a robbanás felé néző sarkába kuporodunk le. Érdemes lehet még egy ablaktalan helyiségben lévő szekrénybe is elbújni – összegez az IFLScience cikke alapján a HVG.

A szakemberek ugyanakkor hozzátették: a szimulációknál nem vették figyelembe azt, hogy a sugárzás a robbanás után milyen hatással van az emberre. Vagyis a projekt az elsődleges túlélésről szólt, nem pedig a hosszú távú megmenekülésről - olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink