Tudomány

Több ezer éves kívánságkút

Ebbe nem érméket dobáltak, hanem különböző tárgyakat helyeztek el rituális céllal

A bronzkori struktúrában változatos tárgyakat, köztük agyagedényeket, ékszereket, gyöngyöket és állati fogakat fedeztek fel -–írta meg a National Geographic.

Több ezer éves kívánságkút
Képünk illusztráció
Fotó: AFP

Egy 3000 éves, fából épített kívánságkutat találtak a bajorországi Germeringben egy építkezést megelőző ásatáson – számol be a Live Science cikke alapján a National Geographic. A bronzkori struktúrából több mint száz lelet került elő.

Kiemelték, a mai kívánságkutakkal ellentétben ebbe nem érméket dobáltak, hanem különböző tárgyakat helyeztek el rituális céllal. A kutatók a kútban mintegy 70 edényt fedeztek fel, ezeket láthatóan nem mindennapi használatra, hanem különleges alkalomra készítették. Ezeken kívül egyéb tárgyakra, köztük bronz tűkre és borostyángyöngyökre bukkantak – írták.

„Rendkívül ritka, hogy egy kút ennyire jó állapotban vészeljen át több mint 3000 évet” – mondta Jochen Haberstroh, a Bajor Állami Műemlékvédelmi Hivatal munkatársa. Mint hozzátette, a struktúra fából emelt falai teljesen épen maradtak, és részben még mindig nedvesek a talajvíztől. A szakértők abban bíznak, hogy a felfedezés révén jobban megérthetik a korabeliek mindennapjait.

A tárgyak jó állapota miatt feltételezhető, hogy a felajánlásokat nem bedobták, hanem leengedték a kútba. Mathias Pfeil, a Bajor Állami Műemlékvédelmi Hivatal vezető konzervátora szerint a felajánlások a jó termést szolgálhatták – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink