Történelem

Több száz paleolit ​​eszközt, római csempét, csontot és más ősi leletet foglaltak le Spanyolországban

 A birtokon végzett razzia során számos csontdarabot találtak, amelyek 4000 és 5000 év közöttiek

Az egyik helyszínen előkerült egy kézzel írott jegyzetfüzet is, amelyben részletezték a pontos helyeket, ahol a tárgyakat találták. 

Több száz paleolit ​​eszközt, római csempét, csontot és más ősi leletet foglaltak le Spanyolországban
A birtokon végzett razzia során számos csontdarabot találtak, amelyek 4000 és 5000 év közöttiek
Fotó: elespanol.com

A spanyol hatóságok több száz ősi csontvázmaradványt és régészeti leletet foglaltak le két férfi lakásából Alicante tartományban.

Az elkobzott tárgyak között paleolit ​​kovakőeszközök, ammonit és nautilus kövületek, neolitikus és bronzkori malmok, föníciai amforák, római mozaikcsempék és emberi koponya található. 

A polgárőrség közleménye szerint a tárgyakat birtokló két férfi ellen művészeti, történelmi, kulturális és tudományos értékű javak eltulajdonlása miatt folyik nyomozás. Vádat még nem emeltek.

Az esetek tavaly novemberre nyúlnak vissza, amikor a hatóságokat arról értesültek, hogy emberi maradványok vannak egy lakásban a délkelet-spanyolországi kis faluban, Gata de Gorgosban. A birtokon végzett razzia során számos csontdarabot találtak, amelyek 4000 és 5000 év közöttiek. 

A lakás tulajdonosának másik ingatlanjában, a közeli Dénia városában a hatóságok régészeti leletek gyűjteményét foglalta le, amelyet a férfi állítása szerint egy elhunyt rokonától örökölt. „Azonban – magyarázták közleményükben a hatóságok – nem volt birtokában semmiféle olyan dokumentumnak, amely igazolná ezt."

A nyomozók nagy számú kézzel írott jegyzetfüzetet is találtak, amelyeket feltehetően az elhunyt hozzátartozója írt, és amelyeken a régészeti leletek pontos származási helyei szerepeltek. 

„A szakértők által végzett vizsgálat segíthet a darabok eredetének és értékének a megállapításában, sőt új régészeti lelőhelyek felkutatását is megkönnyítheti” – mondták a hatóságok.

A két ingatlanból mintegy 350 régészeti darab és közel 200 csontváz került elő. A polgárőrség jelentése szerint jelenleg a közeli Déniai Régészeti Múzeum őrzi a lefoglalt leleteket.

Kapcsolódó írásaink