Történelem

Megfejtették a titokzatos ókori görög phaisztoszi korong titkát

A phaisztoszi korongot Luigi Pernier olasz régész fedezte fel 1908-ban Kréta szigetén, Phaistos városában. A bronzkori műtárgy az időszámításunk előtti második évezredből származik, a virágzó minószi kultúra egyik lelete. 

Megfejtették a titokzatos ókori görög phaisztoszi korong titkát
A phaisztoszi korong
Fotó: AFP/NURPHOTO/NICOLAS ECONOMOU

A phaisztoszi korong egy bronzkori műtárgy, átmérője körülbelül tenyér nagyságú, és mindkét oldalán spirális alakban pecsétes szimbólumokkal van díszítve. Összességében az agyaglapot több száz „kép” borítja, ezeket 45 egyedi szimbólumból hozták létre, amelyek jelentése vitatott.

A tárgyra írt üzenet, valamint az elkészítésének oka a felfedezés óta vitatott téma a régészek körében. Ez azért van, mert úgy gondolják, hogy olyan nyelven íródott, amely elveszett, amikor a minósziak Kr. e. 1450-ben rejtélyes körülmények között eltűntek.

2018-ban egy szakértő, aki harminc évig tanulmányozta a phaisztoszi korongot, azt mondta, hogy „99 százalékban” megfejtette a műtárgy üzenetét övező rejtélyt.

Gareth Owens, a Krétai Technológiai Intézet nyelvésze és régésze elmondta, hogy a négyezer éves antik műtárgy titkai megfejtésének kulcsa a szerelem minószi istennője, Astarte.

Adatai szerint a lemez egy vallásos szöveg egy „terhes istennőről”, aki Astarte arcán ölt testet.
„Kétségtelen, hogy vallási szövegről beszélünk. Ez világossá válik, ha a jeleket más, Kréta szent hegyeiről származó  feliratokkal hasonlítjuk össze. Találunk benne olyan szavakat, amelyek pontosan ugyanazok. Gyanítom, hogy a phaisztoszi korong egy himnusz Astarte, a szerelem istennője előtt – fejtette ki Owens professzor. 

Owens és csapata összehasonlította azt a keveset, amit a két minószi nyelvről, az úgynevezett lineáris A és lineáris B nyelvről tudunk, más nyelvekkel.

„A phaisztoszi korongot a lineáris B vokális értékeivel és az összehasonlító nyelvészet segítségével olvassuk, vagyis az indoeurópai nyelvcsalád többi rokon nyelvével összehasonlítva” – mondta.

A régész úgy véli, hogy a 15 cm széles korong egyik oldalát a várandós anyaistennőnek, a másikat Astarténak szentelték.

Nézetei vitát váltottak ki szakértőtársai között, de az ereklyét övező rejtély még korántsem megoldott.

Az évek során a kutatók a lemezt naptárként, csillagászati ​​eszközként, sőt egy társasjáték miniatűr változataként értelmezték.

Egyes szakértők úgy vélik, hogy az objektum egy hamisítvány, hogy eladják gyanútlan műtárgygyűjtőknek.

Valószínűleg soha nem fogjuk biztosan tudni a phaisztoszi korong valódi jelentését.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom