Történelem

Rejtélyes középkori temetőt tártak fel a bükkábrányi lignitbányában

A középkori temető több mint száz sírból állt, és az eltemetett emberek többsége nő, illetve gyermek

A Herman Ottó Múzeum munkatársai már találtak szenzációs leleteket a bánya területén: 2007-ben 7 millió éves mocsárciprusokat, 2020-ban pedig 6000 éves aranyékszereket tártak fel a szakemberek, most pedig újabb meglepetésre bukkantak – írja a Földjáró.hu.

Rejtélyes középkori temetőt tártak fel a bükkábrányi lignitbányában
Rejtélyes középkori temetőt tártak fel a bükkábrányi lignitbányában
Fotó: Herman Ottó Múzeum/Németh Attila

Középkori, 11. századi temetőre és számos őskori temetkezésre bukkantak a bükkábrányi lignitbánya területén a miskolci Herman Ottó Múzeum régészei.

A nagyjából kéthektáros területen a régészek három hónapig végeztek megelőző feltárásokat a bánya bővítése miatt ősszel. A lelőhelyen középső neolitikumhoz, rézkorhoz és bronzkorhoz tartozó településnyomokat azonosítottak.

Mint írják, ezek közül kiemelkedik egy karámként azonosítható árokrendszer és egy 200 méter átmérőjű körárok, ami ritkaságnak számít a megyében. Több temetkezés és sírcsoport is előkerült ezekből az időszakokból, edénymellékletekkel és szerény réz-, illetve bronzékszerekkel temették el a halottakat.

A terület közepén lévő középkori temető több mint száz sírból állt, és az eltemetett emberek többsége nő, illetve gyermek volt. Több sírban a korszakra jellemző bronz, S végű hajkarikákat fedeztek fel és néhányban további ékszereket. A szakértők azt feltételezik egy nagyobb Árpád-kori település lakói voltak, de ennek pontos helyét még nem sikerült meghatározni. Emellett a római császárkor időszakából előkerült egy magányos szarmata férfi sírja, vas ruhakapcsolótűvel és bronz övszerelékkel – írja a Földjáró.

Kapcsolódó írásaink

Egy költő halála

ĀAz ő sorsában rengetegen osztoztak. Akik addig vele együtt túlélték a megpróbáltatásokat, a szörnyűség a végére jutottak el odáig, hogy elfogyott az erejük, és a viszonylagos szerencséjük