Történelem
Hogyan került római bor az ősi hamvasztóurnába?
A folyadék pH-értéke 7,5 volt

A kiérkező tudósok hat hamvasztóurnát fedeztek fel, köztük egyet, amely vörösesbarna folyadékot tartalmazott. Később kiderült, hogy ez római bor volt, folyékony állapotban tartósítva, és a maga nemében egyedülállóvá vált.
Az urna egy Senicio nevű római férfié volt, akinek a nevét az edényre vésték. Körülbelül öt liter bort, valamint egy aranygyűrűt és hamvakat tartalmazott.
A bor jelenléte a temetési rituálékban nem volt ritka abban a korban, és általában a férfiak kiváltsága volt. A nők más ajándékokat is kaptak.
A tanulmány megállapította, hogy a folyadék pH-értéke 7,5 volt, ami hasonló a vízhez. A polifenol-elemzés azonban hét olyan bor biomarkert tárt fel, amelyek hasonlók a modern andalúz borokban találhatókhoz, számol be a Gismeteo.
A tudomány szerencsés, hogy az egyedülálló sír kivételes állapotban maradt fenn.