Történelem

Sissi királynő utolsó mondata magyarul hangzott el

Ezek voltak a haldokló királyné utolsó szavai

Erzsébet királyné vagy ahogy mindenki emlegette, Sissi szerette a magyarokat és a magyarok is szerették őt. Megtanulta nyelvünket, és az volt a vágya, hogy ő legyen Európa legkiválóbb hölgylovasa – írja a life.hu.

Sissi királynő utolsó mondata magyarul hangzott el
Sissi, Ausztria császárnéja és Magyarország királynője
Fotó: AFP/Roger-Viollet/© Collection Roger-Viollet

Amikor betegsége miatt eltiltották a lovaglástól, új hobbit talált magának, verseket kezdett írni példaképe, Heine stílusában, de saját gondolataival. Azt azonban kevesen tudják, hogy Ferenc József felesége – aki egyben az unokatestvére is volt – az utolsó mondatát is magyarul mondta ki.

Több fatális véletlennek is be kellett következnie ahhoz, hogy Sissi gyilkosság áldozata legyen. A magyar királynét 1898 szeptember 9-én a Genfi-tó partján ölték meg. Számos baljós előjel is övezte a tragédiát, amit egyébként a királyné versben jósolt meg.

A királynét 1898-ban egy merénylő, Luigi Lucheni támadta meg. Azt hitték, csak lopni akar tőle, de az egy hegyes reszelővel szívtájékon szúrta. Erzsébet nem halt meg azonnal, később azonban eszméletlenül esett össze. A sebet udvarhölgye, Sztáray Irma grófnő vette észre – amikor meglazította Erzsébet fűzőjét – akihez utolsó szavait is intézte Sissi, ami így hangzott: „Mi történik velem?” A királyné 1898. szeptember 10-én belehalt a belső vérzésbe.

Kapcsolódó írásaink