Történelem

Restaurálták a világ egyetlen késő római páncélját

Háromévnyi aprólékos munkával restaurálták Törökországban azt az egy egyedülálló római légiós páncélzatot – a világon az egyetlen ismert példányt –, amelyet 2020-ban találták meg a Gumushane tartományban – közölte a TRT World.

Restaurálták a világ egyetlen késő római páncélját
A Török Kulturális Minisztérium által közreadott kép a restaurált páncél két oldaláról
Fotó: MH/Török Kulturális Minisztérium

A késő római korból származó Lorica Squamata típusú páncélt az ókori Satala városában végzett ásatások során találták meg.

A pikkelyes páncélt 2021-ben az Erzurum Regionális Restaurálási és Konzerválási Igazgatóság laboratóriumába szállították. Kezdetben a környező földdel együtt konzerválták a dokumentáláshoz.

A részletes vizsgálatok, köztük a röntgenfelvételek és a tomográfia kimutatták, hogy a páncél szinte teljes egészében ép. A széleiről vett háromlemezes blokk mikro-CT-képalkotása segített meghatározni a páncél teljes méreteit és részleges metallurgiai tulajdonságait.

Az Erzurum Regionális Restaurálási és Konzerválási Laboratórium Igazgatóságának hároméves aprólékos munkája után a konzerválási és restaurálási folyamatok befejeződtek. A páncélt ezután újra összevarrták, visszaállítva eredeti formáját.

Mehmet Nuri Ersoy török kulturális és idegenforgalmi miniszter az eredményt kiemelve elmondta: „E csodálatos lelet feltárása egyedülálló ablakot nyit a Római Birodalom harcos múltjára.”

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink

A tízparancsolat és a maffia

ĀFőleg az olasz, de a 20. század első felében aktívabb ír vagy a mostanság hírhedtté váló latino maffiózókra is jellemző a mély katolikus vallásosság