Történelem

A Vatikán nemrég jelentette be, hogy újabb szentet avatna

A jelenlegi pápa már több mint 900 szentet ismert el hivatalosan

A Vatikán nemrég jelentette be, hogy Carlo Acutis, a Londonban született és Milánóban nevelkedett fiú, aki 2006-ban, mindössze 15 évesen leukémiában halt meg, most már jogosult a szentté avatásra, azaz minden készen áll arra, hogy szentté nyilvánítsák – írja az IFLScience.

A Vatikán nemrég jelentette be, hogy újabb szentet avatna
Ferenc pápa hivatalosan is csodának nyilvánította a hétéves kisfiú gyógyulását, miután Acutis egyik ingével érintkezett
Fotó: NorthFoto

A középkori hírnevük ellenére a szentek ma is léteznek – sőt, a jelenlegi pápa már több mint 900-at ismert el hivatalosan az elmúlt évtizedben.

De ki lehet szent?

Először is, némi terminológia: a katolikus tanítás szerint – csakúgy, mint a keleti ortodox, anglikán, keleti ortodox és lutheránus egyházak szerint – bárki, aki a mennyben van, szent.

Ennek ellenére van egy különleges csoport – jelenleg több mint tízezer ember –, akik a különböző egyházak szerint különleges elismerést érdemelnek. A folyamat, amely eldönti, hogy ki jogosult erre, attól függően változik, hogy melyik felekezetről van szó, de a katolikus egyházban ez egy háromlépcsős folyamat: először „tiszteletreméltónak”, majd „boldoggá” nyilvánítanak, végül pedig nagybetűs „szentté” avatnak.

Carlo Acutis, a 15 éves korában elhunyt tinédzser a Vatikán bejelentése alapján jogosult a szentté avatásra
Carlo Acutis, a 15 éves korában elhunyt tinédzser a Vatikán bejelentése alapján jogosult a szentté avatásra
Fotó: AFP/Hans Lucas/Nicolas Guyonnet

Nos, a folyamat nem volt mindig ilyen formális. Az i. sz. első évezredben a szenteket úgy választották ki, ahogy ma az Eurovíziós Dalfesztivál győzteseit: „Az egyház első öt évszázadában a szentek elismerésének folyamata a közmegegyezésen vagy a vox populi, vox Dei (a nép hangja, Isten hangja) alapján történt” – magyarázza az Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferenciája (USCCB). „Nem volt a mai értelemben vett, formális kánoni eljárás.”

Részben ezért van az, hogy a legkorábbi szentek – olyan alakok, mint Szent Lidwina, aki állítólag 37 évig élt étel és alvás nélkül, és levedlette a bőrét; vagy Szent Denis, aki leginkább arról a történetről ismert, hogy felvette saját, lefejezett fejét, és több mérföldet gyalogolt Párizsban, miközben a bűnbánatról prédikált – olyan bizarr háttértörténetekkel rendelkeznek. Akkoriban csak annyi kellett, hogy elég ember úgy döntsön, hogy „igen, valószínűleg meg tudsz menekülni egy sárkány gyomrából úgy, hogy egy kereszt segítségével extrém refluxot idézel elő, ha elég szent vagy”, és bumm! Szent lettél.

Nyilvánvaló, hogy a dolgoknak meg kellett változniuk – és meg is változtak 993. január 31-én. Ekkor indította el XV. János pápa a hivatalos szentté avatási eljárás kialakításának folyamatát, amikor a történelem első hivatalosan pápai elismerésű szentjévé avatta Szent Ulrichot. Ettől kezdve a dolgok egyre formálisabbá váltak – és ha valaki hivatalosan is szentként akart elismertetni, ahhoz a pápa jóváhagyására volt szüksége.

Az ördög ügyvédje

A következő nagy megrázkódtatás 1588-ban következett be – a katolikus egyházban a dolgok nem szoktak gyorsan haladni –, amikor V. Sixtus pápa létrehozta a Rítuskongregációt. Ennek nagy része alapvetően adminisztráció volt, de egyben létrehozta az egyik legikonikusabb pozíciót az egyházi hierarchiában: az ördög ügyvédjét.

Ma ezt a címet büszkén viselik az internet legidegesítőbb emberei, de eredetileg az ördög szószólója – helyesebben a hit előmozdítója – az egyik legfontosabb ember volt a kanonizációs folyamatban.

„Ezt a tisztviselőt azért nevezték ki, hogy érveljen egy javasolt szentté avatás vagy boldoggá avatás ellen; ez a lépés közvetlenül a szentté avatás előtt történik” – magyarázta Ben Zimmer, a Boston Globe nyelvi rovatvezetője az NPR-nek adott interjúban 2013-ban. „És ebben a pozícióban az illetőnek szkeptikus álláspontot kellett volna képviselnie a jelölt szentté avatásával kapcsolatban, megkérdőjelezve, hogy valóban csodákat tett-e a jelölt?”

„Tudja, ha olvasta az Elveszett Paradicsomot, akkor tudja, hogy az ördög nagyon jól tud érvelni, nagyon meggyőző” – tette hozzá. „Azt hiszem, akkor az volt az elképzelés, hogy legyen egy olyan álláspont, amely a negatív véleményt képviseli, még ha az népszerűtlen is, csak azért, hogy valami olyan fontos dolog, mint a szentté avatás, ellenálljon mindenfajta szkepticizmusnak.”

A 16. század végére az emberek kezdték elveszíteni középkori hiszékenységüket, és olyan dolgok felé hajoltak, mint a logika és a tudományos módszer. Az újonnan felbátorodott protestáns szekták kezdték törvénytelenséggel vádolni az egyházat, míg a helyi eretnek mozgalmak Európa-szerte egyre nagyobb befolyást szereztek azok körében, akik a régi, misztikusabb utakat részesítették előnyben.

Bár az ördög ügyvédjének szerepét 1983-ban szinte teljesen eltörölték, a kanonizációs folyamat során még mindig van hely az ellenvélemények meghallgatására. És manapság már nem kell egyházi tisztségviselőnek, katolikusnak vagy akár kereszténynek lenni ahhoz, hogy az ellenvetéseket előadjuk: híresen híres, hogy a meggyőződéses ateista Christopher Hitchenst meghívták, hogy (sikertelenül) tanúskodjon Teréz anya kanonizációja ellen 2003-ban, „fanatikusnak, fundamentalistának és csalónak” nevezve őt.

Hogyan váljunk modern szentté?

„Öt évnek kell eltelnie a jelölt halálától számítva, mielőtt egy ügy megkezdődhet” – magyarázza az USCCB. „Ez azért van, hogy nagyobb kiegyensúlyozottság és objektivitás legyen az ügy értékelésében.”

A jó hír az, hogy néha a pápa eltekinthet a várakozási időtől, ahogyan ez Teréz anya és II. János Pál pápa esetében is történt. 1983 előtt minimum ötven évet kellett várni a halál után a szentté avatási folyamat megkezdése előtt

A várakozási idő letelte után a támogatók kapcsolatba léphetnek a helyi püspökkel, és kérhetik, hogy indítson vizsgálatot az életével kapcsolatban.

A leendő szent élete bizonyítéka több ezer oldalas lehet, és valószínűleg az is lesz, mindezt szigorú vatikáni irányelvek szerint állítják össze.

Miután a bizonyítékokat összegyűjtötték, elküldik a Vatikánban működő Szentek Ügyeinek Dikasztériumába. Egy kilenc teológusból álló csoport megvizsgálja az ügyet, és szavaz arról, hogy kellően hősies vagy mártír volt-e a jelölt. Ha jóváhagyják, az ügyet továbbítják a Dikasztérium bíborosainak és püspökeinek vizsgálatra és jóváhagyásra. Ha ők is egyetértenek azzal, hogy a jelölt élete vagy halála elég szent volt ahhoz, hogy megfeleljen a követelményeknek, továbbküldik az aktát a pápának, és hivatalosan is tiszteletreméltóvá vagy boldoggá nyilvánítják az illetőt – a pontos cím attól függ, hogy pontosan mi tette a jelöltet különösen szentté.

A következő lépés a csodák vizsgálata

És „a Vatikán nagyon magasra teszi a lécet” – magyarázta Martin. „Tehát a csodának, amely általában egy orvosi csoda vagy gyógyulás, azonnal kell történnie, igaz? Nem szabad ismétlődőnek lennie. Alapvetően nem lehet más kezelésnek tulajdonítható, és csak ahhoz az egy szenthez való imádkozásnak az eredménye kell hogy legyen.”

A hajdani ördög ügyvédjeihez hasonlóan vannak olyan emberek, akiket kifejezetten arra alkalmaznak, hogy a csodákra vonatkozó állításokat szkeptikusan kezeljék. Minden jelentést egy tudósokból és orvosokból álló testület vizsgál meg, amelynek feladata, hogy racionális magyarázatot találjon az eseményre: „Az orvosok és a tudósok alapvetően nem mondják meg, hogy ez csoda vagy sem” – magyarázta Martin. „Azt mondják a Vatikánnak: »Ez megmagyarázhatatlan.«”

Ezen a ponton ismét a pápán múlik a dolog: ha kijelenti, hogy a jelölt közbenjárásának köszönhetően csoda történt, akkor jogosult a boldoggá avatásra. Acutis, a hamarosan ezeréves szent számára a boldoggá avatás 2020-ban következett be, amikor Ferenc pápa hivatalosan is csodának nyilvánította, hogy egy hétéves kisfiú gyógyulása egy ritka hasnyálmirigy-rendellenességből, miután Acutis egyik ingével érintkezett.

De még nem tartunk a szentté avatásnál, akár hiszik, akár nem. Ahhoz egy második, nevéhez köthető csoda is szükséges, és ennek a boldoggá avatás után kell megtörténnie. Ha ez sikerül, akkor végre hivatalosan is szentként ismerik el az illetőt.

Kapcsolódó írásaink