Történelem

Ferenc Ferdinánd utolsó szavai

Semmiségnek vélte sebét a meglőtt Habsburg trónörökös

Az Osztrák–Magyar Monarchia trónörököse, Ferenc Ferdinánd és felesége, Chotek Zsófia katonai díszszemlére utazott Boszniába, majd a dinasztia tekintélyének emelése céljából Szarajevóba – hiába figyelmeztették, hogy a feszült politikai helyzetben ez nem javasolt. És valóban, Gavrilo Princip hat társával együtt készen állt a meggyilkolására – írja a Mult-kor.hu.

Ferenc Ferdinánd utolsó szavai
Ferenc Ferdinánd 1905.
Fotó: APA-PictureDesk/Austrian National Library/Karl Pietzner

A főhercegi pár 1914. június 28-án, a vasárnap reggeli mise után különvonattal utazott a bosnyák fővárosba. A bombákkal és pisztolyokkal felfegyverzett merénylők eközben elfoglalták őrhelyeiket az Appel rakparton, ahol a menetrend szerint a pár autókonvoja kétszer is végigmegy. Az első merénylőpáros nem dobta el a bombáját, a harmadik terrorista viszont igen: a robbanószerkezet a tetőponyvájáról az utcára esett, és a mögöttük haladó autó alatt robbant fel. Többen is megsérültek, ám a párnak nem esett bántódása, az előzetes terveknek megfelelően részt vettek a városházán tartott fogadáson.

Ezt követően a merényletkísérlet sebesültjeinek meglátogatására indultak a kórházba, ám a figyelmetlen sofőrök nem a módosított útvonalon haladtak tovább. A helyi kormányzó, Oskar Potiorek táborszernagy ráordított a főhercegi párt szállító sofőrre, aki erre nagyot fékezett, és vissza akart fordulni, erre azonban már nem volt lehetősége. A Schiller-féle vegyeskereskedés előtt álló tömegben várakozott ugyanis Gavrilo Princip lövésre készen. Egy közelben álló rendőr megpróbálta megakadályozni a merényletet, de valaki térden rúgta, egy másik rendőrt pedig egy gyomrára mért ütéssel akadályoztak. Princip feltételezhetően vaktában, a fejét elfordítva lőtt. Az első golyó valószínűleg Zsófia hercegnőt találta el, a trónörökös életét pedig a második oltotta ki.

Zsófia hercegnő haslövést kapott, Ferenc Ferdinándnak pedig a nyaki főütőerét érte a golyó. A trónörökös az anekdota szerint kijelentette: „Es ist nichts!”, vagyis „Semmiség!” Ezek voltak az utolsó szavai.

Kapcsolódó írásaink