Történelem

Ritka kincseket találtak egy ősi város romjai közt

A régészek emellett Hadrianus római császár óriási akvaduktjának, vagyis csatornahídjának egy részét is feltárták

Ókori kincsekre bukkantak a görögországi Tenea ősi városában – írja az Arkeonews, számol be a 24.hu.

Ritka kincseket találtak egy ősi város romjai közt
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A régészek emellett Hadrianus római császár óriási akvaduktjának, vagyis csatornahídjának egy részét is feltárták.

A legendák szerint Teneát Krisztus előtt 1100 környékén építtették meg trójai hadifoglyokkal, de a jelek szerint a terület már 1500 évvel az előtt is lakott volt.

A kutatók a helyszínen összesen 29 ritka ezüst pénzérmét fedeztek fel, amelyek a Krisztus előtti 6. és 4. század közöttről származhatnak.

Ezeket a fizetőeszközöket sztatéroknak hívják, és különböző mintákat nyomtak rájuk. Némelyiken például Herkules látható, amint két kígyót fojtogat, de olyan is akad, amelyen egy tengeri teknős díszeleg. Mindezek mellett pedig nőket és állatokat ábrázoló szobrocskák, apró agyagedények, valamint ősi épületromok is előkerültek.

Az ásatás helyszíne pedig arra is lehetőséget biztosított a szakértőknek, hogy tanulmányozzák Hadrianus akvaduktjának egy részét. Ez a vízvezeték Korinthosz városába szállította a vizet a Stymphalus tóból. Az építmény egyébként minden idők leghosszabb csatornahídja volt a mintegy 132 kilométeres hosszúságával. A kutatóknak most ebből egy 3,2 méter hosszúságú szakaszt sikerült felszínre hozniuk.

Kapcsolódó írásaink