Történelem

A világtörténelem első királynője sörfőzőből lett uralkodó, de hogyan?

Megdöbbentő a története a világ legelső női uralkodójának

A történelem folyamán a királyságok uralkodói javrészt férfiak voltak, ezt a szerepkört ritkán töltötték be nők. A világ első ismert női uralkodója Kubaba, aki a világ legrégebb civilizációjának a sumérok élén állt és jelenleg ő az egyetlen női uralkodó, akiről tudomásunk van a sumer történelemben. Uralkodása előtt Kubaba söröket főzött és árult egy mezopotámiai városban – írja a promotions.hu.

A világtörténelem első királynője sörfőzőből lett uralkodó, de hogyan?
A dél-mezopotámiai Lagash állam uralkodója aki Kr. E. 2080–2060 között uralkodott
Fotó: NorthFoto

Az ókori nők tekintetében sokszor Egyiptomra összpontosul a történelem, de Kubaba sokkal korábban, valószínűleg Kr. e. 2400 körül lépett a trónra. A tudósok úgy hiszik, hogy Kubaba ténylegesen uralkodott, nem pedig csak hitvesi királynő volt. Kubaba az egyetlen nő, akit a történelmi források „király” néven említenek. Az ismert információkat főként az uralkodók krónikájából tudjuk, amely sajnos gyakran összemosódik a történelemmel és a legendákkal.

Annak ellenére, hogy Kubaba uralkodása reálisnak tűnik, még mindig kérdéseket vet fel, mivel a sumér források 100 évre teszik uralkodását, ami erősen túlzó. Kubaba elnevezése is hosszabb, mint a legtöbb sumer uralkodóé, ami arra utal, hogy különlegesnek tartották. Kubaba előtt a királyság már több mint egy évszázadon keresztül más városban volt, de Kubaba után ismét áthelyezték.

Kubaba útja, ahogy a sörfőzőből királynővé vált, érdekes, de nem egy csodatörténet. A sumer nép becsülte a sört, és Kubabát „egy sikeres üzletasszonyként, isteni kapcsolatatokkal” tartják számon. Egy több mint 1000 éves birodalomban ő volt az egyetlen női királynő, aki férfi uralkodó nélkül került a trónra. Azonban később az emberek elutasították a nemi szerepek áthágását, és összekapcsolták Kubabát abnormális tulajdonságokkal. A sumer isten Kubaba istenséggé vált, és még több ezer évvel a halála után is tisztelték.

Kapcsolódó írásaink