Történelem

Kiderült, hogy miért építették olyan hatalmasra a gízai nagy piramist

Az ok nevetséges

Khufu, a negyedik dinasztia fáraója, akit a gízai nagy piramis építésének felügyelete alatt tiszteltek, halhatatlan nyomot hagyott az ókori egyiptomi történelemben. Annak ellenére, hogy csak kevés közvetlen információ áll rendelkezésre a jelleméről, a nagy piramis mérete és grandiózitása egy olyan uralkodóra utal, akinek monumentális ambíciói voltak. Khufu uralkodása, i.e. 2589-2566 között, jelentős építészeti eredmények időszakát jelentette, a nagy piramis pedig tanúbizonyságul szolgál vezetésére. A pletykák Khufu hatalmas egójáról a piramis óriási méreteiből fakadnak, amely a Gízai fennsíkon található három piramis közül a legnagyobb – írja a Promotions.

Kiderült, hogy miért építették olyan hatalmasra a gízai nagy piramist
Hihetetlen rejtélyt fejthettek meg egyiptomi tudósok
Fotó: Anadolu Agency/Anadolu Agency via AFP/Murat Gok

Néhány történész feltételezi, hogy Khufu tartós hírnévre vágyott és ez ösztönözte őt egy ilyen ambiciózus projekt kivitelezésére. Az építkezés alapos tervezést, szervezői tehetséget és egy óriási munkaerőt igényelt, ami tovább táplálta Khufu vezetői képességéről, uralkodói nagyságáról szóló véleményeket.

Habár a történeti feljegyzések kevés részletet tartalmaznak Khufu személyére vonatkozóan, a nagy piramis kézzelfoghatóan bizonyítja, hogy az ókori Egyiptom egyik leghíresebb személyisége, uralkodója volt. Khufu alatt Egyiptom virágzott, és gazdasága, valamint kulturális élete is erősen felfelé ívelt.

Egyiptomban hosszú élete során, idejének legnagyobb részét hadjáratokkal töltötte, amelyeknek célja az ország határainak védelme és kiterjesztése volt. Több különböző legenda is fennmaradt Khufura vonatkozóan, és az egyik leghíresebb közülük az, ami szigorú és korlátlan hatalmú uralkodóként ábrázolja.

Azonban ezek a mondák nem teljesen egyértelműek vagy megbízhatóak, és sok vitát szültnek e témában. Sok kincset és értékes tárgyat találtak meg Khufu sírjában, ami azt igazolja, pompás és gazdag uralkodó volt.

Kapcsolódó írásaink