Történelem

Szárnyas péniszt találtak egy ókori városban

A fascinum nem más, mint egy lábakkal és szárnyakkal rendelkező férfi nemiszerv

Szárnyas péniszt ábrázoló szélcsengőre bukkantak a mai Szerbia területén fekvő Viminacium nevű római város maradványai közt – írja az IFLScience alapján a 24.hu. Az ókori hiedelmek szerint a tárgy varázserővel bírt: egy ház verandájára függesztve jó szerencsét hozott, valamint távol tartotta a gonosz energiákat.

Szárnyas péniszt találtak egy ókori városban
Szárnyas pénisz
Fotó: ANAGORIA/WIKIMEDIA COMMONS

Viminacium története a Krisztus utáni első évszázadra nyúlt vissza, és egészen az 5. századik fennállt, amíg Attila hun király seregei el nem pusztították. A Live Science információi szerint a mostani a második pénisz formájú szélcsengő, amelyet az ősi településen találtak. A tudományos körökben tintinnabulumnak nevezett tárgyat egy tűzben elpusztult ház romjai között fedezték fel – derül ki Ilija Danković régész nyilatkozatából, amelyet a Sve o Arheologiji nevű szerb weboldalnak tett.

A tintinnabulum egy láncból áll, amelyre négy bronzból öntött harangot függesztettek, a végén pedig a fascinum nevű mágikus lényt megtestesítő szobrocska lóg. A fascinum nem más, mint egy lábakkal és szárnyakkal rendelkező férfi nemiszerv, amelynek a legtöbb ábrázolás szerint saját pénisze is van, sőt az sem ritka, hogy egy hátsó farok is megjelenik rajta, amely szintén egy hímvessző – írták.

A péniszábrázolások, vagyis phallusok rendkívül népszerűek voltak a Római Birodalomban, hiszen a férfierőt és a védelmet szimbolizálták. Éppen ezért gyakran fordult elő, hogy a katonák is hímvessző alakú talizmánokat viseltek a nyakukban, amikor csatába kellett menniük – véli a lap.

Kapcsolódó írásaink