Történelem

Hétezermilliárd forintnyi kincset emelnek ki a tengerből

Pár éven belül kerülne a felszínre a hajóroncsok Szent Grálja

Sokan bezsebelnék a szajrét, de egyelőre Kolumbia tűnik a legesélyesebb kincsvadásznak – írja a firsclass.hu.

Hétezermilliárd forintnyi kincset emelnek ki a tengerből
A San José robbanása a Wager’s Action alatt
Fotó: Wikipedia

Több mint 300 évvel ezelőtt süllyedt el a mai Kolumbia partjaihoz közel a San José nevű, egykor a spanyol királyi flottát erősítő galleon. Korának legfejlettebb óceánjáró teherhajója volt ez, és az elsüllyedt példány is éppen értéket szállított. Nem is keveset: kb. 200 tonna mindenféle kincs, köztük arany, ezüst és drágakövek váltak a tenger martalékává.

1708-tól egészen 2015-ig békében, ismeretlen helyen pihentek 600 méteres mélységben a maradványok, ám 2015 novemberében a Woods Hole Oceanográfiai Intézet felfedezte a történelem homályában el nem vesző hajót. 2017 júliusában a kolumbiai kormány bejelentette, fel fogják hozni a maradványokat természetesen a pénzzé tehető kincsekkel együtt. Az alábbi képeken, melyeket a kolumbiai hadsereg készített, látható néhány roncsrészlet.

A mélyben lévő összérték egyes becslések szerint átszámítva akár hétezermilliárd forintra is tehető, de legrosszabb esetben is eléri az 1,4 ezer milliárd forintnyi összeget. Ilyen nagy pénzekkel leginkább államok szoktak játszadozni: Magyarország esetében a magasabb összeg az éves bevételünk ötödét-hatodát jelenti.

Nem csoda, hogy a kolumbiai elnök is megsürgette a San José kiemelését: Gustavo Petro kitűzte célul, hogy ciklusa végéig, 2026-ig ez az egyik legfőbb prioritás. Az azonban még kérdéses, hogy megtarthatják-e az értéket. Bejelentkezett ugyanis a hajó szállítmányára Spanyolország, valamint a bolíviai Qhara Qhara népcsoport, illetve leszármazottaik, akik azt állítják, a spanyolok őseik kifosztásával jutottak a kincshez.

Kapcsolódó írásaink