Történelem

Óriási magyar felirat jelent meg New York közepén

Az illegális akció örökké a világ emlékezetébe véste 1956-ot

Mentsétek meg Magyarországot! – állt a felirat amellett a hétméteres magyar zászló mellett, amit a külhoni magyarok 1956 novemberében elhelyeztek a New York-i Szabadság-szobron – írja a promotions.hu.

Óriási magyar felirat jelent meg New York közepén
Fotó: NorthFoto

Bár sokáig úgy tűnt, hogy a magyar szabadságharcosok képesek tartani állásaikat, Magyarország végül nem kapott valódi diplomáciai segítséget sem Amerikától, sem más nyugati nagyhatalomtól. Meg kellett elégednünk a Time címlapjával, ahol a forradalmárokat választották az év emberének – ironikus módon a következő évben Hruscsov követett minket.

A szovjet tankok bevonulásával minden győzelemmel kapcsolatos remény elveszett, a szovjet haderő folyamatosan számolta fel az ellenállási gócpontokat, utána az utcákról a kihallgatószobákba, a pincékbe és a börtönökbe költözött a terror, senki sem érezhette magát biztonságban. Félve a hatalom megtorlásától, ezekben a napokban kétszázezernél is több magyar hagyta el az országot nyugat felé.

A magyar szabadságharc leverése okozta gyászban a külhoni magyarság is osztozott velünk. November 18-án emigráns magyar értelmiségiek New Yorkban egy néma akcióval próbálták felhívni Amerika és a világ közvéleményének figyelmét a vérbe fojtott magyar szabadságharcra. Az akció lényege az volt, hogy egy óriási zászlót tűztek ki a szabadság és Amerika leghíresebb szimbólumára, a New York-i Szabadság-szoborra. Mivel az akció teljesen illegális volt, ügyesen kellett gazdálkodjanak az idővel. A szervezők biztosra mentek, a vasárnapi lapok szerkesztőivel előre egyeztettek, így az akció jelentős sajtónyilvánosságot kaphatott.

A Mártonffy István mérnök vezette 15 fős csoportnak az időzítéssel is számolnia kellett, hogy lehetőleg minél több ember szemtanúja legyen az akciónak. Ezt úgy tervezték elérni, hogy a zászlót és a feliratot akkor akarták kibontani a szobor tetején, mikor a legzsúfoltabb reggeli hajó a szobor alá ért. A tervezett időpont azonban meghiúsult az esős időjárás miatt, ezért végül szombat helyett vasárnap került sor az akcióra.

Az első turistacsoportos hajóval érkeztek a szigetre az összeesküvők, Mártonffy teste köré csavarva csempészték be a magyar lobogót. A szobor tetejére érve a magukat turistának kiadó magyarok leverték a fáklyához vezető lakatot, és gyorsan kibontották a zászlót, utána pedig a talapzatnál feszítették ki a feliratot:

„Stop genocide, save Hungary”

A Daily News helikoptere szinte rögtön megjelent a helyszínen, az akciónak hatalmas volt a visszhangja, a rádiók is vezető helyen számoltak be róla, a tévé pedig leadta az akcióban részt vevő Kevicky Kálmán rövidfilmjét, aki végigdokumentálta az eseményeket. Több mint félórán keresztül lobogott a felirat és a zászló, mire az őrség észbe kapott. Végül senkit sem tartóztattak le, az akció pedig az egész világot bejárta. Apró kis siker volt ez a magyarok számára, amely azonban, sajnos, nem segítette az otthonmaradottak életét.

Kapcsolódó írásaink