Történelem

Arcpirító szoborra bukkantak régészek Törökország területén

Újraírhatja a történelmet a felfedezés, zavarba jöttek a tudósok

Elképesztően zavarba ejtő szoborra bukkantak egy régészeti ásatás során Törökországban. Őseink bizony nem nagyon voltak szégyenlősek – írta meg a Promotions.

Arcpirító szoborra bukkantak régészek Törökország területén
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Nemrégiben Törökországban történt egy igazán különleges és meglepő felfedezés. Egy lenyűgöző szobor került elő, ami egy olyan férfit ábrázol, aki mindkét kezével a nemi szervét fogja. Ez a hatalmas, 2,3 méter magas alkotás különlegesnek számít, hiszen a Karahan Tepe területén található, ami 6000 évvel korábban épült.

De ezzel még nincs vége a történetnek. Korábban már találtak egy hasonló stílusú pajzán szobrot Délkelet-Törökországban, amit Urfa Mannek neveztek el, és azt hitték róla, hogy a legidősebb természetes méretű emberi szobor.

Az Urfa Man 10 300 éves, de a Karahan Tepén talált szobor ennél is sokkal régebbi, Kr. e. 9400-ra datálódik. Vagyis valószínűleg ez a szobor a legrégebbi az emberi szobrok történetében.

De ez még nem minden. A közeli ásatások során egy madárszobor is napvilágot látott, amelynek csőre, szemei és szárnyai vannak, és a török régészek szerint egy sasra hasonlít. Korábban már találtak állatszobrokat a területen, például pónilovat, rovarokat, madarakat, nyulat és gazellát. Mindez a Karahan Tepe közelében található, a törökországi Şanlıurfa tartományban, az UNESCO világörökségi helyszínen, a Göbekli Tepe mellett. A Göbekli Tepe a világtörténelem legrégebbi ismert mezolitikus temploma, amelynek történelme Kr. e. 9600-ra nyúlik vissza, és gyakran a történelem „nulla pontjának” nevezik. Tehát ezek a felfedezések további érdekességeket tartogatnak, ami nagyban fogja befolyásolni a régészeti kutatásokat.

Az ásatások és felfedezések 2019-ben kezdődtek mind a Göbekli Tepén, mind a Karahan Tepén, bár a régészek már mintegy 30 éve ismerik ezeket a helyeket. Kétségtelenül izgalmas információk derülnek ki azokról az ősi helyszínekről, amelyekről Hugh Newman új könyve, a „Göbekli Tepe és Karahan Tepe: A világ első megalitjai” szól.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink