Történelem

Október 23. – 1956 falusi eseményeit idézik fel a szentendrei Skanzenben

A történelmi pontokon a látogatók megismerhetik az adott helyszínen történt eseményeket az ünnepi hétvégén

Az ötvenes évek mindennapjai és az 1956-os forradalom falusi eseményei elevenednek meg az '56 falun című tematikus programsorozaton a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban október 21. és 23. között – közölte a múzeum hétfőn az MTI-vel.

Október 23. – 1956 falusi eseményeit idézik fel a szentendrei Skanzenben
Október 23. – 1956 falusi eseményeit idézik fel a szentendrei Skanzenben
Fotó: Facebook/Szentendrei Skanzen

Mint a közleményben rámutatnak, a múzeum portáinak egy része az 1956-os forradalom vidéki eseményeinek színtere volt. A történelmi pontokon a látogatók megismerhetik az adott helyszínen történt eseményeket az ünnepi hétvégén.

A Dél-Dunántúl tájegység Faddi házánál a látogatók megtudhatják, hogy a forradalom idején élelmiszert és ruhát gyűjtöttek a faluban a budapesti forradalmároknak.

A Kisalföld tájegység Ásványrárói házánál kiderül, hogy a mosonmagyaróvári vérengzés egyik áldozata ebből a faluból származott, a határmenti Jánossomorja pedig a forradalom leverése utáni menekülési útvonal egyik állomása volt a Nyugatra induló, jobb életben reménykedőknek.

Az Alföld tájegység Hajdúbagosi házában az ötvenes évek ruháit ölthetik magukra az érdeklődők, a katonai Roburral körbejárhatják a „falvakat”, a Bagladi konyhában pedig csalánfőzeléket kóstolhatnak.

A kézműves programok során a gyerekek ízelítőt kaphatnak az ötvenes évek tárgyi világából. Varrhatnak rongybabát, krumplinyomdázhatnak, készíthetnek gombfocit, de fűzhetnek nemzeti színű karkötőt is gyöngyökből.

Lesznek tematikus tárlatvezetések is '56-hoz kapcsolódva, valamint bringatúrák a Skanzen Malom évében felújított malmok körül – áll a közleményben.

Kapcsolódó írásaink