Történelem

A ST George's Guildhall színpada, ahol még Shakespeare is játszott

A közelmúltban végzett felújítási munkálatok során 600 éves tölgyfa padlódeszkák kerültek elő

A épületet 1445 óta használják színházként, így ez a legrégebbi még működő színház az Egyesült Királyságban. A céh 1547-es feloszlatásáig rendszeresen rendezett színházi előadásokat, majd a termet színtársulatok használták, köztük a Queen's Players, az I. Erzsébet királynő idején alakult meghatározó színtársulat - írja a HeritageDaily.

A ST George's Guildhall színpada, ahol még Shakespeare is játszott
St George's Guildhall épülete
Fotó: AFP/Photononstop/AGF/Wojtek Buss

1593-ban a Londonban kitört pestisjárvány miatt bezárták a londoni színházakat, hogy a tömegek ne terjesszék a betegséget. William Shakespeare állítólag a Pembroke grófja, Henry Herbert, Pembroke 2. grófjának védnöksége alatt álló színészcsapat, a Earl of Pembroke's Men tagjaként lépett fel a Guildhallban.

Ezt támasztja alá a King's Lynn-i társaság számlakönyvében található feljegyzés, amely szerint Shakespeare-t a társaság fizette a fellépésért. Egy Shakespeare életében kiadott korabeli könyv azt is leírja, hogy a King's Lynnben Shakespeare-t néző közönség egyik tagját a darab témája (gyilkosság) miatt annyira elöntötte a bűntudat, hogy bevallotta, hogy megölte a férjét.

A közelmúltban végzett felújítási munkálatok során 600 éves tölgyfa padlódeszkák kerültek elő az 1960-as és 1950-es évekbeli padlóburkolat alól. A felfedezést "az ország legnagyobb kiterjedésű középkori fa padlóburkolataként" jellemezték, amely 1417 és 1430 között keltezett, csapokkal összetartott tölgyfa deszkákból áll. A szerkezet tudományos elemzése megerősítette, hogy egy teljes 15. századi padlóról van szó, amelyet Shakespeare 1592-3-as fellépése idején használtak.
Tim FitzHigham, a King's Lynn & West Norfolk Borough Council kreatív igazgatója elmondta: "Gyerekként hallottam először a mesét, hogy Shakespeare a Guildhallban lépett fel, de amikor felnőttként visszamentem, úgy tűnt, az emberek elfelejtettek róla".

Simon Ring, a King's Lynn & West Norfolk Borough Council of King's Lynn & West Norfolk kabinet turizmusért, rendezvényekért és marketingért felelős tagja elmondta: "Ez megerősíti, hogy a céhház nemzeti jelentőségű örökségi érték. Ez további lehetőséget biztosít számunkra, hogy népszerűsítsük történelmi jelentőségét, és további finanszírozást kérjünk, hogy olyan színvonalon fejezhessük be a helyreállítást, amely nemcsak az idő próbáját állja ki, hanem olyan látványosságot is létrehoz, amely King's Lynn és West Norfolk örökségét a "kötelezően látogatandó" brit úti célok világába emeli." - mondta.

Kapcsolódó írásaink