Történelem

Választási feliratokra bukkantak Pompejiben

A helyi maradványok sokat elárulnak a mindennapokról

Választási feliratokra bukkantak Pompejiben. A területen régóta zajlanak a feltárások, de a mai napig kerülnek elő új leletek – írja az ng.24.hu.

Választási feliratokra bukkantak Pompejiben
Képünk illusztráció
Fotó: Leemage via AFP

Választási feliratokra bukkantak Pompeji Regio IX nevű területének egyik házában – számol be a Heritage Daily alapján az ng.24.hu. A felfedezés tovább árnyalja a római kori mindennapokról kialakított képet.

Pompeji a világ egyik, ha nem a legismertebb lelőhelye: az ókori várost Krisztus után 79-ben borította be a Vezúv vulkanikus anyagával, régészeti időkapszulát alakítva ki. A területen régóta zajlanak a feltárások, de mind a mai napig kerülnek elő új leletek. A helyi maradványok sokat elárulnak a mindennapokról, még berendezési tárgyak és falfestmények is konzerválódtak itt.

A most észlelt választási feliratok egy Aulus Rustius Verus nevű jelöltet támogatnak, aki az aedilis szerepére pályázott. Az aedilisek a középületek (aedes) karbantartásáért és a nyilvános ünnepek szabályozásáért voltak felelősek. Ők általában olyan fiatalemberek voltak, akik a cursus honorumot követve magas politikai tisztséget szándékoztak betölteni, hagyományosan a quaestori cím után, de még a praetori tisztség előtt.

A hasonló hirdetések általában az épületek külső homlokzatán voltak, ahol a nép elolvashatta a város elöljárójelöltjeinek nevét. A házon belüli jelenlét valószínűleg olyan rendezvényekhez, például a jelölteket támogató vacsorákhoz kapcsolódtak, amelyek célja a kampány népszerűsítése volt az oda érkező vendégek számára.

A ház tulajdonosa nyilvánvalóan Aulus Rustius Verus támogatója volt, amit a ház átriumában elhelyezett, a jelölt monogramjával, ARV-vel feliratozott malomkő felfedezése is bizonyít. Az ásatások során a ház larariumában (a római háztartás védőszellemeinek szentélye) egy oltárt is találtak, valamint a rituálékhoz használt füge- és datolya áldozati adományokat, illetve gyümölcsök, halak és húsok nyomait.

Kapcsolódó írásaink