Történelem

Egy új nyelvet tártak fel ősi romokból Törökországban

Az eddig ismeretlen nyelvet valószínűleg a Hettita Birodalom egy titokzatos csoportja beszélte

Kihalt, évszázadok óta nem beszélt nyelvet fedeztek fel ékírásos agyagtáblákon néhány törökországi ókori rom között – írja az IFLScience.

Egy új nyelvet tártak fel ősi romokból Törökországban
Boğazköy-Hattusa
Fotó: Wikipédia

Az új nyelvet Boğazköy-Hattusában, más néven Hattusában fedezték fel, egy Törökország észak-középső részén található régészeti lelőhelyen, amely egykor a Hettita Birodalom fővárosa volt. A hely 1986-ban kiérdemelte az UNESCO világörökségi listáján elfoglalt helyét, köszönhetően lenyűgöző városi építészetének és lenyűgöző műalkotásainak, amelyek évszázadok óta figyelemre méltóan jól megmaradtak.

A hettiták az indoeurópaiak egy ősi csoportja voltak, akik Anatóliába, a mai Törökország félszigetére vándoroltak, ahol a késő bronzkor (i. e. 1650-1200) egyik legfélelmetesebb birodalmát alkották a térségben.

A hettiták híresek voltak a hadviselésben való jártasságukról, és jól ismerték, hogy feljegyzéseket vezettek, csatáikat és törvényeiket agyagtáblákon dokumentálták. Az 1980-as évek óta a régészek közel 30 000 ékírásos agyagtáblát tártak fel a Boğazköy-Hattusha-i lelőhelyen. A szövegek többsége hettita nyelven íródott, de a legújabb kutatások feltárták, hogy a táblák egy részét egy eddig ismeretlen nyelven írták.

Mivel ez egy újonnan felfedezett nyelv, a kutatóknak még meg kell fejteniük, hogy mit jelentenek. Úgy tűnik azonban, hogy valószínűleg Kalašma népe beszélte, amely a hettita központi terület északnyugati szélén, a mai Bolu vagy Gerede környékén található. A nyelv jellegzetességei határozott hasonlóságot mutatnak a Luwian nyelvvel is, amely a Hettita Birodalomban használt egyik jól ismert nyelv volt.

A kutatók továbbá azt gyanítják, hogy a tábla egy ősi kultikus rituáléról beszél, amelyet Kalašmában végeztek.

„A hettiták egyedülálló módon érdeklődtek az idegen nyelvű szertartások leírása iránt” – mondta Daniel Schwemer professzor, a würzburgi Julius-Maximilians-Universität Würzburg ókori Közel-Kelet szakértője egy nyilatkozatban.

Bár a nyelv szokatlan, egyértelműen rokonságban áll az indoeurópai nyelvekkel, egy olyan nyelvcsaláddal, amelyet ma is beszélnek Európa nagy részén, valamint az iráni fennsíkon és az észak-indiai szubkontinensen.

Ez a nyelvcsalád hatalmas földrajzi területet ölel fel, és a hinditől a perzsa nyelveken át az oroszig és az angolig mindent magába foglal. Valójában az egyik egyetlen olyan nyelv Európában, amely nem az indoeurópai nyelvcsaládból származik, a baszk, egy kivételes nyelv, amelyet csak Baszkföldön beszélnek, egy kis autonóm régióban a Pireneusok nyugati peremén, Franciaország és Spanyolország határai között.

Kapcsolódó írásaink