Történelem

Titkos történelem: több, mint 30 évig használtak a kémek üzenetváltásra egy londoni lámpaoszlopot

A hidegháború idején a Szovjetunió KGB-jének számos ügynöke dolgozott Londonban

London szorosan kapcsolódik a kémek valós és képzeletbeli világához. Ide kötődik a Special Operations Executive, az MI5, az MI6, a 007-es ügynök, azaz James Bond és még sok egyéb. London kémkedési öröksége azonban többről szól, mint szmokingos, elegáns ügynökökről, akik a martinit szeretik – írta meg az Origo.

Titkos történelem: több, mint 30 évig használtak a kémek üzenetváltásra egy londoni lámpaoszlopot
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/robertharding/James Emmerson/Robert Harding Premium

A hidegháború idején a Szovjetunió KGB-jének számos ügynöke dolgozott Londonban. Míg egyesek diplomáciai álcával működhettek, sokan mások nem.

Ezeknek az „illegális” ügynököknek, miután összegyűjtötték az információkat, valamilyen módon diszkréten továbbítaniuk kellett azokat a KGB-s feletteseiknek. Jelentéseiket a kiválasztott bedobóhelyeken, más néven holt postaládákban hagyták.

Az egyik ilyen holt postaláda egy feltűnésmentes lámpaoszlop volt az Audley Square-en, közvetlenül az Egyetem Női Klubja 2. szám előtt. Az 1950-es évektől kezdve az ügynökök a posta hátsó részén lévő kis ajtó mögött hagyták irataikat. Hogy jelezzék, hogy üzenet várakozik, a talapzat közelében krétajelet tettek.

Ennek a holt postaládának a létezésére csak azután derült fény a brit hírszerzés számára, hogy titkos ügynöküket, a britek oldalára átállt Oleg Gordijevszkij ezredest 1985-ben kihozták a moszkvai KGB figyelő szemei elől.

Különös egybeesés, hogy a 60-as évek elején az Audley Square 3. számot Cubby Broccoli és Harry Saltzman irodaként használta, amikor egy bizonyos James Bond szerepének castingján dolgoztak – mindeközben nem tudtak a valódi kémekről, akik talán éppen odakint ólálkodtak.

Magát a lámpaoszlopot ma sem nehéz megtalálni, mivel az Audley Square 2. szám jól láthatóan ki van táblázva. (A lámpaoszlop is meg van számozva.) A katari nagykövetség a szomszédban, az 1. szám alatt található. Az Audley Square a South Audley Street alján található, amely többé-kevésbé párhuzamosan fut a Park Lane-nel, a legközelebbi metróállomások pedig a Hyde Park Corner és a Green Park.

Kapcsolódó írásaink