Történelem

Posszeidón szentélye bukkant elő az eltemetett városból

A Korinthoszi-öböl délnyugati partján fekvő Helike nagyjából 2600 évvel ezelőtt pusztult el, amikor földrengés és szökőár sújtotta a régiót. A település tengerek istenének, Poszeidónnak szentelt temploma most újra napvilágra került – közölte az ARTnews.

Posszeidón szentélye bukkant elő az eltemetett városból
Poszeidón több mint 2600 éves szentélyének feltárása
Fotó: MH/Görög Kulturális Minisztérium

Heliké feltárása hosszú évek óta tart, és a régészek eddig is sejtették, hogy a csaknem 2600 éve romba dőlt és eltemetett város kincseket rejt, Poszeidón szentélyenek felfedezése azonban mindenkit lázba hozott – derült ki a portál cikkéből.

A lelőhelyen végzett korábbi ásatások során egy templomot már találtak, amely Kr. e. 710 és 700 közé datálható. Az oltárát téglából rakták, és valamivel korábbi, Kr. e. 760 és 750 között állíthatták fel. A legutóbbi ásatások során két épület és vallási tárgyak maradványai kerültek elő.

Az első épület, amely a Kr. e. 8. századból származik, három fázisban épült, legnagyobb magassága elérhette a 20 métert. Tehát akkora lehetett, mint egy 5 emeletes panelház.

A második egy jó évszázaddal később, kőalapra épült templom, melynek romjai közül az archaikus korból (Kr.e. 800–479) származó kerámia, valamint agyagfigurák, agyagszárny és bronz kígyófej került elő.

A két épülettől keletre talált további leletek megerősítik, hogy a teret már Kr.e. 850-ben vallási célokra használták. Ezek között voltak olyan fogadalmi ajándékok, mint például agyag- és bronzfigurák, agyag szekérkerekek, bronz csatok és csapok, vasfegyverek és egy ritka arany nyaklánc.

A csapat arra is bizonyítékot talált, hogy kecskéket, juhokat és disznókat áldoztak ott.

A régészek úgy vélik, hogy a szentélyt Poszeidónnak, a tengerek és a viharok istenének szentelték, ami illik egy olyan területhez, amelyet gyakran sújtott árvíz, de a közösség folyamatos újjáépítette, amit az elemek elpusztítottak.

Kapcsolódó írásaink