Történelem

Meglepő leletre bukkantak egy kavicsbányában

A komplexum körülbelül 2000 éves

A Műemlékvédelmi és Régészeti Hivatal régészei egy nagy római komplexumot tártak fel a svájci Zug kantonban található Cham-Oberwill melletti kavicsbányában végzett ásatások során. A lelőhely az Äbnetwald régió egy magaslatán fekszik, ahol a korábbi ásatások során bronzkori és vaskori települések és sírok nyomaira bukkantak – írja az origo.hu.

Meglepő leletre bukkantak egy kavicsbányában
Fotó: RES EICHENBERGER

A Műemlékvédelmi és Régészeti Hivatal 1990-es évek óta végez mentőfeltárásokat a kőfejtőben, és egy nemrégiben készült tanulmány egy sor nagyméretű római kori épületet és helyiséget talált, amelyek egy legalább 500 négyzetméter területű komplexumhoz tartoznak.

A régészeti bizonyítékok arra utalnak, hogy a komplexum körülbelül 2000 éves, így a kutatók közel 100 év óta most először kaptak új betekintést a Közép-Svájc Alpok előtti régiójának nagyszabású római megszállására.

Más régiókkal ellentétben csak néhány ekkora szerkezeti épület ismert a római korból az Alpok előtti régióban – mondta Christa Ebnöther, a Berni Egyetem régészprofesszora a HeritageDaily online tudományos portálnak. – Ami szintén megdöbbentő, az a maradványok viszonylag jó konzerváltsági állapota.

A komplexum teljes méretét és funkcióját még nem határozták meg, ám a régészek szerint egy nagy villáról, esetleg templomról lehet szó.

A csapat a komplexum alapfalain kívül hétköznapi tárgyakat és magas státuszú leleteket is talált, többek között importált római asztali edényeket (Olaszországból és Galliából származó terra sigillatát), egy aranytöredéket, érméket, üvegedényeket, amforadarabokat és nagyszámú vasszöget egy faszerkezetből.

Karin Artho, a Műemlékvédelmi és Régészeti Hivatal vezetője szerint a példaértékű együttműködésnek köszönhetően az elmúlt években számos leletet dokumentálhattak, és értékes leleteket menthettek meg. Ahogy fogalmazott, „a kirakós játék ezen darabjai lehetővé teszik őseink életének nyomon követését és történelmünk jobb megértését".

Kapcsolódó írásaink