Történelem

Rabszolgák 2000 éves hálóhelyiségét tárták fel Pompejiben

A feltárók a bevált módszert használták: gipsszel öntötték ki a hamuban a szerves anyagok után maradt üregeket

Valaha rabszolgák által használt hálóhelyiséget tártak fel régészek a dél-olaszországi Pompeji romváros közelében. A ritka lelet újabb betekintést nyújt abba, hogyan éltek az alsóbb néprétegek körülbelül 2000 évvel ezelőtt.

Rabszolgák 2000 éves hálóhelyiségét tárták fel Pompejiben
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Parco Archeologico di Pompei press office /Handout

A hálótermet a 79-ben a közeli Vezúv vulkán kitörésében elpusztult Pompeji falaitól mintegy 600 méterre északra fekvő Civita Giuliana villában fedezték fel.

Régészek vasárnap elmondták, hogy két ágyat, két kis szekrényt, különböző cserépedényeket találtak a helyiségben, amelyet a rabszolgák feltehetően hálószobaként és tárolóhelyiségként használtak.

A két ágy közötti különbség - az egyik üres volt, matrac nélkül, a másik kényelmesebbnek tűnt - arra utal, hogy a rabszolgák által használt házrészben is volt hierarchia - közölték a kutatók.

A maga módján a felfedezés „fontosabb, és alaposabban tájékoztat arról, hogyan éltek az ókorban, mint egy szép szobor” - mondta Gabriel Zuchtriegel, a pompeji múzeum igazgatója a korábban Twitterként ismert X közösségi oldalon.

A feltárók a bevált módszert használták: gipsszel öntötték ki a hamuban a szerves anyagok után maradt üregeket.

Az agyagedények tüzetes vizsgálata nyomán kiderült, milyen kétes és egészségtelen körülmények között éltek az emberek.

A rabszolgák legalább három rágcsálóval (két egérrel és egy patkányon) osztoztak a helyiségen. A patkányon, amely az egyik ágy alatti üregben tartózkodott, látni lehet, hogy éppen menekülni próbált, amikor Pompeji többi lakójához hasonlóan a vulkánkitöréskor egy pillanat alatt elpusztult.

A hamutenger, a sár és láva megóvta az ókori várost. A XVIII. században fedezték fel, és napjainkban Olaszország egyik legnépszerűbb idegenforgalmi látványossága, és kulcsfontosságú helyszín az ókorkutató régészek számára is.

Kapcsolódó írásaink