Történelem

Feltártak egy régi villát, nem hittek a szemüknek

Erotikus látvány fogadta a régészeket Pompejiben

Pompeji tragikus történetét mindenki jól ismeri: Krisztus után 79-ben kitört a Vezúv nevű vulkán, ami a földdel tette egyenlővé a római fennhatóság alá tartozó kikötővárost. Bár a lakosság nagyja időben el tudott menekülni, nagyjából háromezer ember együtt pusztult el a Pompejivel. A város ma nemcsak az egyik leglátogatottabb turistacélpont, de egyben a legegyedülállóbb régészeti helyszín, ahol még mindig találnak újabb csodálatos leleteket – írja a promotions.hu.

Feltártak egy régi villát, nem hittek a szemüknek
Képünk illusztráció
Fotó: Facebook/Pompeii – Parco Archeologico

Néhány évvel ezelőtt a szakemberek elképesztő felfedezést tettek nem messze a várostól. Sírrablók nyomait követték egy alagúthálózaton keresztül, majd rábukkanta egy ókori villára, amit négy méter vastag hamu fedett. A sírrablók már előttük megtalálták ezt a régészeti „kincstárat”, de barbár keresgélésük miatt több freskó és berendezési tárgy rongálódott meg. Ez a kifosztott épületegyüttes egy 1908-ban felfedezett birtokhoz, a Villa Giulianához tartozott.

Bár látszólag úgy tűnt, a rablók már alaposan munkával kipucolták a helyszínt, a régészek mégis úgy döntöttek, hogy ők is átvizsgálják a területet. A feltárás során nemcsak lovak csontvázaira bukkantak, hanem egy római szekérre is, ami szinte makulátlan állapotban volt, és igen érdekes, erotikus töltetű mintákkal volt ellátva.

A szekér oldalát, illetve hátulját összesen tíz medalion díszítette, rajtuk különféle szexuális jelenetek. Persze ebben semmi furcsaság nincsen, ez egy teljesen normális, hétköznapi dolognak számított akkoriban, és sokkal inkább az isteneknek szólt – különösképpen Vénuszhoz, a termékenység istennőjéhez. Ezek a képek fontos vallási és társadalmi szimbólumok voltak: akár egy esküvőt is jeképezhettek. A Villa Guilianában talált szekér esetében a minták előkelőséget és gazdagságot sugároztak, ünnepélyes funkciójuk volt, tehát mondhatjuk, hogy ez egy luxusjárgánynak számított az ókorban.

Kapcsolódó írásaink