Történelem

Ősi rituális központot fedeztek fel Lengyelországban

Valószínű csillagvizsgálóként használták

A régészek egy ősi rituális központot fedeztek fel a kelet-közép-lengyelországi Kaczków falu közelében – írja a Heritage Daily.

Ősi rituális központot fedeztek fel Lengyelországban
Fotó: Facebook/Suppressed Histories Archives

A helyszínt a Kaczków melletti több mezőn végzett drónvizsgálat során azonosították. A régióban a közelmúltban uralkodó szárazság miatt a talajban visszatartott nedvesség változása nyomokat tárt fel, amelyek felülről láttatták az emlékművet.

A helyszín két részleges palánkgyűrűből áll az emlékmű belsejében, amelyeket három félkör alakú körív veszi körül, más néven neolitikus körárokrendszer.

Hasonló típusú kör alakú lelőhelyek találhatók Közép-Európa-szerte a neolitikum idejéből. A Lineáris Fazekas kultúrából kifejlődő, az időszámításunk előtti 5. évezred eleje és közepe közötti kultúrának tulajdonítják az építményt.

Az egyik legjelentősebb elmélet szerint, kultikus célt szolgáltak naptárként vagy csillagvizsgálóként, és sok helyen a napfordulóhoz igazodó nyílásaik vannak.

Annak ellenére, hogy látszólag közös jellemzőik vannak a Brit-szigetek műemlékeivel, a közép-európai neolitikus körárokrendszerek körülbelül 1800 évvel korábban épültek.

A korábbi ásatások és felmérések során hosszúkás trapéz alaprajzú házakat tártak fel, amelyek közelében eddig mintegy 160 építményt dokumentáltak.

Jerzy Czerniec vezető régész szerint úgy tűnik, hogy az építmények egy központi pont köré épültek, ahol a rituális központként szolgáló rondelek helyezkedtek el. Czerniec azt is felveti, hogy az emlékművet a nyári napfordulóhoz kapcsolódó ​​csillagvizsgálóként használták.

Kapcsolódó írásaink