Történelem

Ezt az Enigma-kódot nem törték fel soha

Az összes kódot feltörték a második világháborúban, kivéve egy üzenetet

Zseniális és kemény munkával a brit kódtörők által vezetett nemzetközi csapat feltörte a hírhedt Enigma-kódot. A háború alatt fel nem tört kódokat később tudósok és internetfelhasználók fejtették meg, egy kivételével. A német haditengerészet egyetlen üzenete ellenállt minden kísérletnek, hogy megfejtsék, és a mai napig senki sem tudja, mi áll benne – írja az IFLScience.


Ezt az Enigma-kódot nem törték fel soha
Fotó: NorthFoto

A második világháború alatt a tengelyhatalmak erői az Enigmának nevezett, úttörő titkosítási mechanizmuson keresztül kommunikáltak. Egy sor forgótárcsát használtak, amelyeket minden nap elején egy adott pozícióba kellett állítani, a tárcsák a bevitt üzenetet kóddá alakították, és elküldték a fogadó félnek, akinek az Enigma-gépe (ugyanarra a napi pozícióra programozva) megfejtett. Csak a megfelelő pozícióba programozott Enigma-gép volt képes dekódolni az üzenetet.

A szövetségesek képesek voltak a gépeket, üzeneteket elfogni, de képtelenek voltak elolvasni. Még ha elfogtak is egy Enigma-üzenetet, másnap hajnalban szinte használhatatlanná vált.

A második világháború előtt azonban lengyel matematikusok egy nagy csoportja keményen dolgozott azon, hogy feltörje az Enigmát. A kezükbe került egy kézikönyv, és elkezdték megérteni, hogyan működik a kényes gép. Ők voltak az elsők, akik hivatalosan megfejtették az Enigma-rejtjeleket, egészen addig, amíg a németek több rotort nem vezettek be a gépbe, ami jelentősen megnövelte annak összetettségét.

A háború elején Lengyelország átadta a kiterjedt kutatómunkát a briteknek, akik hozzáláttak egy munkacsoport felállításához. A Bletchley Park szigorúan titkos (és ma már világhírű) csapat volt, hihetetlen képességű matematikusokkal, akik megpróbálták manuálisan dekódolni a rejtjeleket.

Az áttörést az jelentette, amikor rájöttek, hogy az üzenetek végén szinte mindig „Heil Hitler” szerepel.

Nagy-Britannia legokosabb elméi kollektívájának, a lengyel matematikusoktól származó eredeti adatoknak és Alan Mathison Turing, a számítástechnika atyja útmutatásainak köszönhetően a csapat megalkotta az egyik első számítógépet, amelyet kizárólag az Enigma-üzenetek megfejtésére terveztek. A brit Bombe rengeteg kombinációt végigjárt, a „Heil Hitler” parancsikont beprogramozva.

Azonban egyes üzenetek – gyakran rövidebbek – megfejthetetlenek maradtak, és káprázatos rejtvényt hagytak maguk után a titkosítások rajongóinak. A modern számítógépek hihetetlen sebességgel képesek feldolgozni az Enigma-üzeneteket, egy kivételével.

A P1030680 egy német haditengerészeti üzenet 1945-ből, amelyet eddig még nem sikerült megfejteni. Az Enigma-üzenetek megfejtésének szabványos módszerei pusztán halandzsát eredményeztek, és szinte semmi információ sincs, amivel előrébb lehetne lépni.

Ami a feltörést nagyban megnehezíti, hogy meglehetősen kicsi üzenetről van szó, és hogy a kezdeti Grund-táblák (a kezdeti beállítások) már nem elérhetők, így nagyon kevés a fogódzó az üzenet dekódolásának megkezdésekor.

Kapcsolódó írásaink