Történelem

Több száz ókori sziklavésetet fedeztek fel

Sokféle formát és motívumot ábrázolnak

Ősi sziklavésetek százait fedezték fel Cogullons falu közelében, a Spanyolországi Montblanc településen – írja a Heritage Daily.

Több száz ókori sziklavésetet fedeztek fel
Prades-hegység
Fotó: Wikipédia

A kutatók összesen 250 faragványt találtak a Prades-hegységben, a Roca de les Ferradures néven ismert helyen. A vésetek a bronzkor elejéről valók, körülbelül 4000 évvel ezelőttről, vaskorból származó tevékenység bizonyítékaival együtt.

A Roca de les Ferradures természetes menedékek komplexuma, amelyet először az 1970-es évek végén fedezett fel Ramon Capdevila régész. Néhány fénykép kivételével akkoriban nagyon keveset rögzített, és a helyszín viszonylag feltáratlan maradt.

A sziklamenedékekről szóló legújabb tanulmány több száz jól megőrzött vésetet talált, amelyek több száz méter hosszan nyúlnak el egy vörös homokkő sziklaképződményen. A vésetek a „koppintás” néven ismert technikával készültek, amelynek során egy másik követ használnak vésőként a kalapácskő és a sziklafal között.

A vésetek sokféle formát és motívumot áblázolnak, egy részük jelenetek gyűjteményét alkotja. A leggyakoribb ábra a lópatkó, amelyről úgy gondolják, hogy az emberábrázolás nagyon leegyszerűsített formája (antropomorfok – egy stilizált emberi alak).

Az emberábrázolás közül több nagy alak keresztbe tett karokkal és testhez képest aránytalan nagy nyitott kezekkel. A régészek szerint a vésetek egy kultikus szertartáshoz kapcsolódnak, amelyet több mint ezer éven át folytattak a szent helyen.

A véseteket 3D szkennerrel és fotogrammetriával dokumentálták, hogy nagy felbontású 3D modelleket hozzanak létre, amik lehetővé teszik részletes virtuális tanulmányozásukat, terjesztését, azok megőrzése érdekében.

Kapcsolódó írásaink